Hlavní obsah

Nymburk vstoupí do Eurocupu s Podgoricou

Druhá nejprestižnější basketbalová soutěž starého kontinentu letos startuje s novým názvem. Tradiční ULEB Cup nahradil Eurocup, který se trochu liší i systémem, ale nechybí v něm loni úspěšný Nymburk. Úvodním soupeřem nejlepšího českého klubu bude dnes v Pardubicích černohorské mužstvo Buducnost Podgorica.

Článek

Nymburk se loni v Evropě hodně zviditelnil, když v ULEB Cupu podával velmi dobré výkony a nakonec vypadl smolně až v play-off. Do letošní sezony tak Nymburk nemůže vstupovat s nějakými nízkými cíly, naopak očekávání jsou jistě větší než loni. Oproti minulé sezoně se však musí obejít bez důležitého Radoslava Rančíka, který zamířil do italského Trevisa. Z klubu navíc odešli rozehrávači Pavel Beneš a především Monty Mack, jenž měl rovněž velkou zásluhu na loňském nymburském úspěchu.

Naopak smlouvu u Středočechů prodloužil Arthur Lee a náhradou za Macka by měl být Justin Gray, který přišel z belgického Mons. V nové sestavě má Nymburk za sebou 13 utkání Mattoni NBL, v nichž nepoznal stále hořkost porážky. Poslední výhru si svěřenci izraelského kouče Muliho Katzurina připsali v sobotu na pardubické palubovce, kde porazili domácí Synthesii o 22 bodů.

Do ČEZ Arény se dnes vrátí k sehrání duelu v rámci Eurocupu s Podgoricou. Účastník adriatické ligy si letos nevede prozatím vůbec špatně (6-3) a i v kvalifikaci o účast v Eurocupu předvedl, že se s ním letos musí určitě počítat. Buducnost bez sebemenších problémů vyřadila loňského semifinalistu ULEB Cupu - Galatasaray Istanbul.

„Tým se opírá o řadu mladých místních hráčů, mezi nimiž panuje velmi dobrá týmová chemie. Buducnost s přehledem dokázala vyřadit tým s velkým rozpočtem, ambicemi i zvučnější soupiskou. Nezapomínejme, že Galatasaray se loni dostal mezi poslední čtyřku ULEB Cupu,“ upozorňuje na sílu soupeře i nymburský kouč katzurin.

Klub z Podgorice má velmi bohatou minulost, ale úspěchy se chystá sklízet i v budoucnosti. Ve svém kádru má možná největší evropský talent současnosti, jehož jméno je Vladimir Dašič. Teprve dvacetileté křídlo se loni v létě stalo nejlepším střelcem mistrovství Evropy dvacetiletých s úctyhodným průměrem 22,9 bodů na zápas. Svou kvalitu Dašič prokázal i v zápasech s Galatasarayi a přesvědčit o svých schopnostech dnes jistě bude chtít i pardubické publikum. Tým trenéra Dejana Radonjiče navíc před letošní sezonou posílil 217cm vysoký Nenad Mišanovič, hrající do té doby v Dynamu Moskva. Další posilou je Marko Simonovič, což je především výborný trojkový střelec.

Středočeši jsou podlé bookmakerů společnosti bwin mírnými favority zápasu s kursem 1.50. Zvítězit však dnes budou chtít i hosté, jejichž výhru ocenili experti světové jedničky hodnotou 2.40.

Reklama