Hlavní obsah

Překvapí Koubek v souboji se Söderlingem?

Na exhibičním turnaji v tyrolském St. Antonu se dnes rozhoduje o finalistech dvouhry mužů. Ve večerním střetnutí na sebe narazí dosud úspěšní Stefan Koubek a Robin Söderling. Vítěz tohoto klání se může těšit na zítřejší souboj o titul. Doposud se tito hráči spolu utkali třikrát, dvě vítězství si ve vzájemných duelech připsal Söderling.

Článek

Body do světového žebříčku se v St. Antonu získat nedají, prestiž tohoto přípravného turnaje však přesto rok od roku stoupá. Tomu odpovídá i jeho obsazení, které je vskutku kvalitní. Kvarteto ze šestice hráčů, která se zde letos představila, zakončilo rok 2008 v elitní světové padesátce. Kromě samotné hry mají všichni aktéři možnost si v tomto Alpském středisku zalyžovat. Oba dnešní soupeři hrají ve skupině Galzig, a mají na svém kontě výhru nad Finem Nieminenem.

Stefan Koubek se tohoto turnaje zúčastní již potřinácté, zvítězil zde v letech 1999 a 2002. Letos je pro něj St. Anton ideální příležitostí získat zápasovou praxi, jelikož kvůli zranění a následné operaci plotének odehrál v pomalu končícím roce pouhých 30 utkání. „Fyzicky se cítím již dobře, jen mám občas problémy s koncentrací. Z výhry nad Nieminenem, hráčem světové padesátky, mám radost,“ uvedl po zápase Koubek. Jednatřicetiletý Rakušan vyhrál již tři turnaje ATP, ten poslední však více než před pěti lety v Dauhá.

Úvod roku jej zastihl v dobré formě. Na Australian Open porazil Moyu a Calleriho, podlehl až ve 3. kole Francouzi P. H. Mathieuovi. Na menším turnaji v East London následně dokráčel až do finále, kde se musel sklonit před Ivanem Ljubičičem. Březnové zranění však mělo za následek půlroční pauzu. Po návratu startoval převážně na chalengerech a v ukrajinském Doněcku dosáhl na semifinále, kde byl nad jeho síly Rumun Hanescu. Aktuální 192. příčka v žebříčku rozhodně neodpovídá kvalitám jednoho z nejlepších tenistů své země poslední dekády.

Robin Soderling se může pyšnit nynější sedmnáctou pozicí na světě. Jeho cílem je proniknout mezi nejlepší desítku a udržet se tam. Čtyřiadvacetiletý, 190 cm vysoký Švéd, má za sebou dobrý rok. Tento specialista na tvrdý povrch vměstnal své nejlepší výsledky sezony do dvou měsíců. V únorových turnajích v Rotterdamu a Memphisu obě své finále prohrál. Další možnost bojovat o turnajový vavřín měl až v říjnu. Nejprve na domácí půdě ve Stockholmu nestačil na Nalbandiana, avšak v Lyonu již na čtvrtý letošní pokus konečně poslední krok k zisku prvenství dokázal učinit. Po triumfu nad Bennetauem, kterému oplatil porážku z třetího kola French Open, si připsal třetí trofej ve dvouhře na okruhu ATP v kariéře.

Potvrdí Söderling roli favorita, či potěší Koubek postupem do finále domácí fanoušky? Bwin vypsal na výhru Söderlinga kurs 1.27, vítězství Koubka má kurs 3.35.

Reklama