Hlavní obsah

Překvapí Rusky v semifinále proti suverénním Norkám?

Házenkářské ME žen spěje nezadržitelně ke svému vrcholu. Dnes jsou v makedonském Skopje na programu semifinálové zápasy. V prvním z nich se představí Němky proti překvapení turnaje Španělsku, následovat bude duel aktuálních mistryň světa Rusek a olympijských šampiónek z Norska.

Článek

Norky po úvodní překvapivé remíze se Španělskem všechna svá další utkání vyhrály, a to rozdílem třídy. Ruský celek cestou do semifinále zaznamenal čtyři vítězství, jeden nerozhodný výsledek a porážku s Německem. Obě družstva ženské házené v posledním desetiletí naprosto dominují. Například na čtyřech z posledních pěti velkých akcí typu mistrovství světa, Evropy či olympijských her, bylo finálové složení v režii dnešních soupeřů.

Kouč Ruska Jevgenij Trefilov nechal v posledním zápase čtvrtfinálové skupiny proti Němkám, kdy již měli jeho svěřenkyně účast mezi nejlepší čtveřicí ME jistou, odpočívat kvůli zdravotním problémům dvojici klíčových hráček. Tvůrkyně hry Irina Poltorskajovová i Elena Polenovová, která hájí barvy Zvezdy Zvenigorod, by však dnes měly být připraveny nastoupit. Ruský tým disponuje nejkvalitnějším brankářským tandemem na turnaji. Anna Sedoykinová i Inna Suslinová si udržují ve všech střetnutích stabilní formu. V útoku se nejvíce prosazuje Emiliya Tureyová, autorka 23 branek. Pro Rusky, jejichž mladé družstvo sehrálo před šampionátem pouze jeden přípravný turnaj, je již samotný boj o medaile obrovským úspěchem.

„Mám dojem, že se Rusko sehrálo ve velmi krátkém čase. Když vidíte, jak mají obměněný tým, je jejich účast v semifinále impozantní. Nyní je naším úkolem je zastavit,“ uvedla trenérka Norek Marit Breiviková. Ty se mohou spoléhat především na Katrine Lunde Haraldsenovou, chytající za dánský klub Viborg, která s 48% opanuje statistiky gólmanek. Naproti tomu Kristin Riegelhuthová, jejímž zaměstnavatelem je HK Larvik, vévodí díky 40 trefám tabulce střelkyň. Velkou devízou Seveřanek je bezpochyby týmové pojetí hry a touha po dalších úspěších.

Favoritem střetnutí jsou vzhledem k sehranosti, menším změnám v kádru oproti předchozím velkým akcím, a současné formě prezentované zde na mistrovství, házenkářky Norska. Ruské hráčky však budou chtít svou senzační jízdu turnajem dovést až do finálové stanice. Podaří se jim toto přání naplnit? Bwin vypsal na vítězství Norek kurs 1.15, remíza má kurs 12.00 rovných, na výhru Ruska je kurs 6.75.

Reklama