Hlavní obsah

Kanadu čeká doma další obhajoba

V hlavním městě Kanady se sice nyní rozloučili se svým klubem, který se vydal na náročné cestování, ale hokeje si přesto jeho fanoušci v Ottawě užijí do sytosti. Na více než dva týdny totiž budou moci obdivovat zápasy hokejových juniorů. Domácí kanadští hokejisté vstoupí jako obhájci několika minulých titulů do turnaje proti spíše tápajícím Čechům.

Ilustrační foto - hokej.

Článek

Kanada ovládla na juniorské úrovni devadesátá léta, ale na přelomu století se z příčky nejvyšší na delší dobu vytratila. V polovině nového desetiletí se však situace opět pro kolébku ledního hokeje v dobré obrátila. Zkušený trenér Pat Quinn nebude mít tedy se svým výběrem před domácím publikem snadnou úlohu. Navíc ani on nemá žádnou velkou výhodu a musí se obejít bez celé řady hráčů, kteří se již uchytili v NHL v čele s jedničkou posledního draftu Stevenem Stamkosem. Přesto se právě v dresu Kanady představí deset hokejistů, kteří byli v minulých dvou draftech vybrání již v prvním kole. Poslední zlaté medaile budou pomáhat obhajovat dva obránci a stejný počet útočníků. Domácí tým se na poslední chvíli musel rozloučit s Danem Tyrellem, kterého nahradil sedmnáctiletý mladík Evander Kane.

Český lední hokej čeká na medailové umístění na nejvyšší úrovni v jakékoli věkové kategorii nepříjemně dlouhou dobu. Z letošního mistrovství světa dvacetiletých jde navíc strach. Odpovídající ročník před rokem a půl smolně nezvádl šampionát o věkovou úroveň níže, když sice vyhrál a prohrál stejný počet utkání, ale přesto vypadl z elitní skupiny. Není proto překvapením, že téměř polovina letos nominovaných hokejistů si bude moci zahrát případně i na dalším mistrovství světa stejné věkové kategorie. Českou republiku tedy bude reprezentovat velmi mladý celek. Z poloviny ho tvoří junioři, kteří stále hrají doma. V extralize nastupují dosti pravidelně např. brankáři Dominik Furch a Jakub Sedláček. V obraně naopak mají jednoznačnou převahu hráči nastupující za mořem, kde se konalo také závěrečné soustředění týmu. Závěr aklimatizace se českému celku ovšem příliš nevydařil.

Není tedy vůbec žádným překvapením, že bookmakeři bwin zvolili za jasného favorita duelu domácí tým. Kanada vyhrála minulé čtyři mistrovství světa této věkové kategorie a do dalšího vstoupí podle nich nejméně dvougólovou výhrou v kursu 1,4 . Český národní tým získal poslední medaili na mistrovství světa dvacetiletých právě za mořem. Pokud nechce čekat na jistotu postupu až na začátek příštího týdne, měl by dnes v kursu 3,6 bodovat.

Reklama