Hlavní obsah

Postoupí Rusové přímo do semifinále?

I na Silvestra pokračuje v Kanadě světový šampionát hokejistů do 20 let. Civic Centre Arena bude dnes dějištěm ryze evropské bitvy o přímý postup do semifinále. Na závěr základní skupiny B se utkají Rusko se Švédskem. Ani jeden z týmů dosud neztratil na turnaji ani bod.

Článek

„Zatím jsme měli poměrně jednoduché soupeře. Hrajeme lépe a lépe, jsme připraveni uspět v první těžké zkoušce proti Švédům,“ uvedl po včerejším duelu se Slovenskem ruský útočník Nikita Filatov, působící v Columbusu Blue Jackets. Výběr trenéra Sergeje Němčinova touží po finálové účasti. Přehnané sebevědomí, které v mužstvu panovalo, zchladili bezprostředně před startem mistrovství Američané. Ti Rusy vyprovodili v přátelském zápase z ledu po výsledku 5-1. Podle Němčinova však tato porážka jeho celku jen prospěla, hráčům spadl pomyslný hřebínek, a do mysli se jim vrátila potřebná pokora.

Mezi tyčemi budou Rusové spoléhat na Danilu Alistratova, chytajícího za Traktor Čeljbabinsk. Při hře dopředu se zatím daří nejvíce Filatovovi, autoru pěti přesných zásahů. Nikita Klyukin zase dokáže góly připravovat, vždyť tento hráč Lokomotivu Jaroslavl má na svém kontě již šest brankových asistencí.

Ani Švédsko nemá menší než medailové ambice, hokejisté Tří korunek by rádi oplatili ve finále Kanadě porážku z minulého šampionátu, titul jim javorové listy uzmuli až v prodloužení. Ovšem jaké bude mít souboj o zlato obsazení zde v Ottawě, je dosud ve hvězdách. Rovněž jako Rusové, i svěřenci kouče Para Martse zaznamenali zatím tři přesvědčivé výhry.

Brankář Jacob Markström vévodí společně s Kanaďanem Chetem Pickardem statistikám úspěšnosti zásahů. Urostlý, sto kilo vážící a bezmála dva metry měřící Victor Hedman je pilířem zadních řad. Co se produktivity týče, jsou tahouny Švédů Erik Karlsson a Magnus Svensson Paajärvi. Oba si připsali po pěti kanadských bodech.

Uspěje v tomto důležitém klání kolektivní pojetí hry Švédů, či budou postup do semifinále po dnešku slavit Rusové, spoléhající především na individuální umění svých hráčů? Bwin vypsal na výhru Ruska kurs 2.10, nerozhodný výsledek má kurs 4.35, a na triumf Švédska si můžete vsadit v kursu 2.50.

Reklama