Hlavní obsah

Budou hrát čeští mladíci o medaile?

Hokejové mistrovství světa do 20 let dospělo do závěrečné fáze. Vítězové základních skupin se již mohou připravovat na semifinále, druhé a třetí celky pak čeká dnešní čtvrtfinálový souboj. V tom prvním se představí reprezentace Ruska a České republiky. Všechna střetnutí těch nejlepších se odehrají ve větší z ottawských hal - Scotiabank Place Aréně.

Článek

Čeští hráči po úvodních porážkách se zámořskými výběry USA a Kanady zvládli zbylé dvě utkání základní skupiny na jedničku. Z hlediska zažehnání sestupových starostí v klíčovém klání nedali žádnou šanci Němcům, a po soustředěném výkonu deklasovali naše západní sousedy v poměru 6-0. Čisté konto jistě zvýšilo sebevědomí brankáře Dominika Furcha, chytajícího českou extraligu za Slavii Praha. Silvestrovský zápas s Kazachstánem pak již byl pouze formalitou, osmigólové vítězství si čeští hokejisté připsali bez většího vypětí sil, které se zajisté budou hodit proti Rusku.

„Bude to vyhecovaný zápas. Musíme hrát zezadu, snažit se Rusy přečíslovat, a eliminovat jejich přechod do útoku,“ řekl obránce Tomáš Kundrátek. Tento hráč klubu nižší zámořské soutěže Medicine Hat Tigers má spolu s Ondřejem Romanem na svém kontě čtyři asistence, což je nejvíc z českého týmu. Naproti tomu Jan Káňa, oblékající dres Vítkovic, je s šesti přesnými zásahy nejlepším střelcem výběru trenéra Marka Sýkory.

Rusko naproti tomu mělo za cíl svou základní skupinu vyhrát. Reprezentanti největší země světa si po třech výhrách v souboji o přímý postup do semifinále na Švédy věřili, jenže finalista juniorského šampionátu z roku 2008 nakonec svěřence kouče Sergeje Němčinova přehrál výrazným rozdílem. Hokejisté Tří korunek byli mnohem efektivnější, a přestože více šancí měli na svých hokejkách ruští hráči, svítil na ukazateli skóre konečný výsledek 5-0 pro Švédsko.

„ Bylo to opravdu těžké. Měli jsme opravdu špatný začátek. Navíc brankář soupeře zachytal výborně,“ uvedl po utkání zklamaný kapitán sborné Nikita Filatov. Ruská jednička mezi tyčemi Danila Alistratov přenechal po čtvrtém inkasovaném gólu své místo náhradníku Vadimu Zhelobnyukovi z Dynama Moskva. Který z gólmanů dostane přednost proti Česku, není zatím známo.

Podaří se české dvacítce vrátit soupeři porážku z loňského mistrovství, kdy ve stejné fázi turnaje slavili po výhře 4-1 postup Rusové, či bude pro hráče se lvem na prsou čtvrtfinále znovu konečnou stanicí? Bwin vypsal na výhru Ruska kurs 1.35, nerozhodný výsledek má kurs 5.90, a na triumf Česka si můžete vsadit v zajímavém kursu 5.15.

Reklama