Hlavní obsah

Postoupí Slovensko mezi nejlepší čtveřici?

Světový šampionát hokejových dvacítek již zná kvarteto reprezentačních výběrů, které budou usilovat o uchování příslušnosti mezi elitou i pro příští mistrovství. Naopak pro nejlepší osmičku budou mít zbylé souboje medailový nádech. Semifinálový soupeř Švédska, které vyhrálo základní skupinu B, vzejde z duelu USA a Slovenska.

Článek

Američany od přímého postupu do semifinále dělil jen krůček. S Kazachstánem neměli žádné slitování, rovněž Německo přehráli výrazným rozdílem, porazili i Českou republiku. A to přesto, že čeští mladíci mocně finišovali, a ze závěru střetnutí učinili velké drama. Nakonec však Češi srovnat v závěrečné hře bez brankáře nedokázali, a tak celek USA šel do posledního zápasu základní skupiny proti Kanadě se třemi výhrami v kapse.

Duel dvou zámořských hokejových velmocí byl dosavadní ozdobou šampionátu. Američané domácí výběr dokonale zaskočili, a po necelých třinácti minutách vedli již o tři branky. Kanaďané se však nevzdali, a ještě do konce první třetiny bylo srovnáno. Do třetího dějství vstupovali již javorové listy s vedením 5-4, v poslední minutě pak ještě dvakrát zamířil kotouč do opuštěné americké branky. Hlavní podíl na tomto obratu měl útočník kanadský John Tavares, autor tří přesných zásahů.

„ Začali jsme opravdu dobře, bohužel však poté za stavu 3-0 hráči ztratili tempo. Kanada nás za tento výpadek krutě potrestala. Je to pro nás poučení pro čtvrtfinále,“ uvedl americký trenér Ron Rolston. Ten věří ve zlepšení zejména defenzivní části hry, která proti Kanadě byla zcela v troskách. Nejlepším střelcem je zatím se čtyřmi góly hráč University of New Hampshire, James van Riemsdyk.

Slováci se naopak jen se štěstím vyhnuli záchranářských bojům. Po úvodním vítězství nad Lotyšskem následně nestačili na Švédy ani Rusy. Duel s Finskem tak byl přímým soubojem o třetí příčku zaručující čtvrtfinále. V zápase, který nepřinesl příliš hokejové krásy, rozhodně nebylo Slovensko favoritem, ovšem nezměrná bojovnost našich východních sousedů nakonec slavila úspěch. V brance přímo exceloval Jaroslav Janus, hrající nižší zámořskou soutěž za Erie Otters. V poli pak byly hlavními strůjci slovenského překvapení Adam Bezák a Tomáš Tatár. Prvně jmenovaný zajistil v osmačtyřicáté minutě vyrovnání na 2-2, navíc proměnil v penaltovém rozstřelu svůj pokus. Hráč Zvolenu Tatár pak svým blafákem v samostatných nájezdech rozhodl o postupu svěřenců kouče Štefana Mikeše do vyřazovacích bojů.

Povzbudí Slováky poslední úspěch, a dokáží i proti favorizovaným Američanům předvést kvalitní výkon, či bude vzájemný souboj těchto mužstev jednoznačnou záležitostí? Na výhru USA alespoň o pět branek vypsal Bwin kurs 1.95, varianta slovenské neprohry takovým rozdílem je ohodnocena kursem 1.75.

Reklama