Hlavní obsah

Vybojují si mladí Švédové finálovou účast?

Předposlední hrací den hokejového mistrovství světa do 20 let je ve znamení semifinálových bitev. Jako první se o postup do nedělního finále utkají ve vyprodané ottavské Scotiabank Place Aréně Slováci se Švédskem, které na turnaji zatím všechna střetnutí vyhrálo.

Článek

Slovensko je bezesporu největší senzací šampionátu, postup mezi nejlepší čtyři týmy zajistil našim východním sousedům senzační čtvrtfinálový triumf nad celkem USA.

Přitom před startem mistrovství málokdo věřil, že by výběr trenéra Štefana Mikeše vůbec zasáhl do vyřazovacích bojů. V závěrečném zápase základní skupiny však dokázalo toto družstvo na samostatné nájezdy porazit Finsko. Čtvrtfinále s Američany pak mělo být jednoznačnou záležitostí zámořské reprezentace, jenže ta v průběhu střetnutí ani jednou nevedla. Na úvodní Bezákovu trefu dokázal ještě odpovědět Cole, ovšem další dvě branky v americké síti znamenali vedení Slovenska po první třetině v poměru 3-1. Ve druhé části gól nepadl, snížení přišlo v šestačtyřicáté minutě z hole Bluma. Obrat se však nekonal, přesné zásahy Pánika a Tatara naopak zpečetili zatím největší překvapení turnaje.

Přitom herně mužstvo USA nezklamalo. Zápas byl vlastně duelem mezi Američany a slovenským brankářem Jaroslavem Janusem. Ten však předvedl takřka zázračný výkon. Z šestačtyřiceti střel, které pochytal, bylo velké množství zavánějících brankou. „Po utkání s Finy, kdy jsem úspěšně čelil velkému množství pokusů soupeře, si více věřím. Dnes jsme neměli co ztratit, naopak Američané byli s přibývajícím časem čím dál tím víc nervóznější. Je to obrovský úspěch naší dvacítky,“ uvedl po skončení střetnutí gólman chytající za klub Erie Otters.

Švédsko obhajuje v Kanadě loňskou finálovou účast z České Republiky. Zatím si Tři korunky počínají velmi suverénně. Jasné výhry nad Finskem, Slovenskem či Lotyšskem nejsou překvapující, ovšem způsob jakým si svěřenci trenéra Para Martse poradili s Rusy, se nečekal. Již po první třetině bylo prakticky rozhodnuto, vždyť Švédové měli k dobru čtyřbrankový náskok. Sborná si sice vytvořila velké množství příležitostí, ty ale zlikvidovala opora seveřanů mezi tyčemi - Jacob Markström. Čisté konto proti tak kvalitnímu družstvu, jakým Rusko bezesporu je, jistě zvýšilo sebevědomí tohoto brankáře z klubu Brynäs IF Gavle. Defenzíva všeobecně je základem úspěchu Švédů na tomto mistrovství. Tři inkasované branky ze čtyř zápasů jsou skvělou vizitkou. V útočné fázi se nejvíce daří dvojici Erik Karlsson a Magnus Svensson Paajärvi, mající na svém kontě půltucet kanadských bodů.

Zastaví favorizované Švédsko senzační jízdu Slovenska turnajem, či dokáží naši východní sousedé oplatit svému soupeři porážku ze základní skupiny a zahrají si zítra o zlato? Bwin vypsal na výhru Švédů kurs 1.12, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 9.00 rovných, na triumf Slováků si můžete vsadit v zajímavém kursu 10.00 přesně.

Reklama