Hlavní obsah

Zastaví Lulea sérii porážek?

Do konce nejvyšší hokejové soutěže ve Švédsku chybí posledních sedmnáct kol. Elitserien, jak bývá liga země Tří korunek nazývána, má dnes na programu čtyři duely. V jednom z nich zavítá Lulea do Läkerol Areny, aby zde změřila své síly s domácím Brynäs. V souboji tabulkových sousedů půjde kromě bodů o zvýšení sebevědomí, ani jednomu z týmů se totiž v poslední době příliš nedaří.

Článek

Brynäs se aktuálně nachází na sedmém místě se ziskem čtyřiapadesáti bodů. Mužstvo, které se loni zachránilo až v baráži, má letos daleko větší ambice. Lulea je v současnosti o příčku výše, když její konto je o šest bodů hojnější než u domácích. I pro hosty je letošní působení zlepšením oproti loňské sezóně. V té skončili desátí, a do vyřazovací části se tedy nepodívali.

Domácí v posledních deseti zápasech pouze jedinkrát zvítězili v řádné hrací době, a jejich náskok na devátou, první nepostupovou pozici do play-off, se opovážlivě tenčí. Přitom ještě před vánoční přestávkou patřila Gävle vedoucí příčka. Naposled se svěřenci kouče Niklase Czarneckiho museli sklonit před Färjestadem, když na jeho ledě v Karlstadu podlehli 2-3. Neuspokojivá je především hra dopředu, útočníci si vytváří málo šancí. Navíc v zakončení nejsou příliš důrazní. Obrana pracuje dobře, ovšem citelnou absencí bylo působení brankáře Jacoba Märkströma na hokejovém MS do 20 let v Kanadě. Hrdina stříbrného celku Tří korunek je již sice zpátky ve své vlasti, ovšem do dnešního střetnutí ještě nezasáhne. To samé platí u dalšího čerstvého medailisty z juniorského šampionátu, Antona Perssona. Pozitivní zprávou je naopak návrat kapitána Larse Jonssona po nemoci zpět do sestavy.

„Musíme zapomenout na předchozí nezdary, vrátit se k agresivnější hře, která nás zdobila v první polovině základní části. Již jsme ztratili velké množství bodů, je čas tento sestupný trend zastavit,“ uvedl asistent trenéra Brynäs Tommy Jonsson. Stejné očekávání mají i fanoušci, toužící v prvním letošním domácím zápase po plném bodovém zisku. Nejlepším střelcem týmu je se čtrnácti brankami Daniel Widing.

Menší krizí si prochází i Lulea. Po třech porážkách v řadě, kdy navíc za posledních 180 minut hry dokázal tým vedený z lavičky Rogerem Rönnnbergem pouze třikrát skórovat, spadlo sebevědomí hráčů k bodu mrazu. Nejproduktivnější duo hostí, Linus Omark a Johan Harju se neprosazuje tak, jak bylo z průběhu ročníku zvyklé K tomu jsou na marodce obránce Jan Sandström a český útočník Martin Chabada, což jsou další pilíře hostí. Nejistý je rovněž start gólmanské jedničky Mattiase Modiga. Ofenzivním pokusům Brynäs tak možná bude čelit šestadvacetiletý náhradník Gusten Törngvist.

Vyjdou z dnešního klání vítězně hráči Gävle, či se střetnutí více vydaří hostům z Luley? Bwin vypsal na výhru Brynäs kurs 2.10, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 4.30, na triumf celku Lulea si můžete vsadit v kursu 2.70.

Reklama