Hlavní obsah

Potěší Dev Varman domácí publikum postupem do semifinále?

Již tradiční turnaj v indickém Čennaí, zařazený pro letošek do série ATP World Tour 250, provázela ve středu nepřízeň počasí. Kvůli dešti nebyl v tento den odehrán jediný zápas, ovšem včera se podařilo veškerý skluz v programu díky příhodným podmínkám zažehnat. Pátek je ve dvouhře vyhrazen čtvrtfinálovým duelům, v jednom z nich proti sobě nastoupí domácí Dev Varman a Karlovič z Chorvatska.

Foto: Interner

Chorvatský tenista Ivo Karlovič.

Článek

První dva nasazení hráči, Nikolaj Davyděnko a Stanislas Wawrinka, již v turnajovém pavouku nefigurují. Zatímco Švýcar zůstal v úvodním kole senzačně na raketě Itala Cipolliho, Davyděnkovu pouť v Čennaí ukončilo zranění, Rus tak po výhře nad Koellererem do dalšího střetnutí nenastoupil.

De Varman obdržel pro tento podnik od organizátorů divokou kartu. Za důvěru se odvděčuje vskutku náramně. Nejprve přehrál hladce Američana Kevina Kima, ve čtvrtek si na něj nepřišel ani zkušený Španěl Carlos Moya. Karlovič si nejprve poradil s Kimovým krajanem Ramem Rajeevem, příliš se nezapotil ani proti Ivu Minářovi. Semifinále v Čennaí bude zároveň prvním vzájemným kláním dnešních soupeřů.

Somdev Dev Varman je nynější indickou jedničkou. V žebříčku ATP mu patří 202. pozice. Jeho rodištěm je Assam, žije však ve Spojených státech. Mezi profesionály působí teprve od loňského roku, ale dosáhl již několika slušných výsledků. Pouze dvakrát startoval na turnajích elitní kategorie, přesto na srpnovém podniku ve Washingtonu dokráčel na tvrdém povrchu až do semifinále, tam mu vystavil stopku Kunitsyn. O tři týdny později na antuce v Bukurešti znovu dokázal projít kvalifikačním sítem, jenže v prvním kole jej poslal domů Almagro. Letní období De Varmanovi vyšlo na jedničku, v červenci totiž ukořistil trofej pro vítěze challengeru v Lexingtonu.

Ivo Karlovič naopak nemá za sebou zrovna nejpovedenější období. V sezóně 2008 si však připsal alespoň jeden turnajový titul, čímž zvýšil počet svých prvenství ve dvouhře na čtyři. Jediný podnik uplynulých dvanácti měsíců, kde nenašel chorvatský obr přemožitele, se konal na trávě v Nottinghamu. Wimbledonská příprava tedy vyšla bezmála dvoumetrovému tenistovi výborně, jenže představení devětadvacetiletého Záhřebana na nejslavnějším turnaji světa mělo jepičí život. Poroučet se musel již po prvním kole, kdy jej ze hry vyřadil Simon Stadler z Německa.

Výraznější stopu pak Karlovič zanechal v Rotterdamu, zdejší semifinále v hale je rozhodně dobrým počinem. Za úspěch se dá bezpochyby považovat stejná fáze turnaje Masters v Cincinnati. Postupem mezi nejlepších osm v Madridu končí výčet solidních vystoupení hráče s dělovým servisem za předešlou sezónu.

Odstraní Dev Varman z cesty dalšího výrazně žebříčkově výše postaveného hráče, nebo se Karlovič s domácím překvapením turnaje dokáže vypořádat? Bwin vypsal na Karlovičovu výhru kurs 1.22, triumf Dev Varmana má kurs 3.80.

Reklama