Hlavní obsah

Připadne titul z Brisbane Štěpánkovi?

Eurotip.cz

První tenisové turnaje nového roku dospěly ke svému vyvrcholení. Jediný z podniků tohoto týdne, kde se představili zároveň muži i ženy, není výjimkou. V australském Brisbane je klání mužů dotováno necelým půlmilionem amerických dolarů. Sítem celé soutěže prošli jako neporažení Verdasco a Štěpánek.

Článek

Verdasco ztratil cestou do finále jedinou sadu. V prvním kole si poradil s domácím Bernardem Tomicem, dále vyřadil Chorvata Maria Ančiče, následně získal skalp Florenta Serry z Francie. Ten dokázal právě jako jediný uzmout Verdascovi set. Jako poslední zůstal na Španělově raketě Serrův krajan Paul-Henri Mathieu, jenž uhrál za celé semifinále pouhopouhé tři hry.

Štěpánkova pouť turnajem měla přeci jen těžší průběh. Igor Kunitsyn z Ruska nekladl na úvod větší odpor, rovněž Francouze Michaela Llodru přehrál rodák z Karviné ve dvou dějstvích. S Robinem Soderlingem i Richardem Gasquetem ale musela česká dvojka vývoj střetnutí obracet. V obou případech nakonec Štěpánek dovedl zápas do vítězného konce, a zahraje si tak o svůj historicky třetí vavřín na okruhu ATP ve dvouhře.

Pětadvacetiletý Fernando Verdasco pochází z Madridu. Tato sezóna je již jeho devátou mezi profesionály, a ve dvouhře nenašel přemožitele na dvou podnicích. Naposledy třímal v rukou pohár pro vítěze červencového klání v chorvatském Umagu, které se odehrálo na antuce. Daleko k triumfu neměl ani o měsíc dříve v Nottinghamu. Zde dosáhl svého dosud nejvýraznějšího výsledku na trávě - finálové účasti. Přitom až tiebreak třetí sady rozhodl o tom, že si Verdasco musí na svůj premiérový vavřín ze zeleného povrchu ještě počkat. Mezi nejlepším kvartetem nechyběl v New Havenu a Petrohradu.

Grandslamovým maximem uplynulých dvanácti měsíců pak zůstaly osmifinálové účasti z Paříže a Wimbledonu. Samotný závěr tenisového roku 2008 učinil z Verdasca národního hrdinu. Ve finále Davis Cupu na argentinské půdě přitom původně neměl do dvouher zasáhnout. Nakonec se však stal ústřední postavou. Nejprve poslal Španělsko do vedení, když po boku Feliciana Lopeze uspěl ve čtyřhře, o den později přidal rozhodující třetí bod. Přičemž s Josem Acasusem neměl snadnou práci. Za stavu 1-2 na sety nebyl daleko od pozice neúspěšného reprezentanta. Opět se ale potvrdilo, jak je sportovní sláva vrtkavá. Zbytek střetnutí již Verdasco na kurtu dominoval, a utkání dovedl do zdárného finiše. Začátek nové sezóny potvrdil, že tento triumf pomohl jeho sebevědomí.

Radek Štěpánek oslavil v listopadu své třicáté narozeniny. V loňské sezóně dosáhl na finále únorového podniku v San Jose. K tomu připojil čtvero semifinále, z nichž nejcennější je bezesporu postup mezi nejlepší kvartet antukového Masters v Římě. Zde jej dál nepustil nejen Srb Djokovič, ale také nevolnost. Po sedmi gamech patřících soupeři tak Štěpánek z duelu odstoupil. Ani v předchozím roce se mu nepodařilo výrazně prorazit na podnicích velké čtyřky. Osmifinále z Roland Garros není špatným počinem, stejně tak třetí kola Wimbledonu a US Open, přesto toužil český daviscupový reprezentant po lepším výsledku.

Oplatí Verdasco svému dnešnímu soupeři porážky z obou vzájemných duelů? Nebo Štěpánek naváže na tři roky starou výhru z Wimbledonu a ještě o dva roky zaprášenější Španělův skalp z Miami. Bwin vypsal na výhru Verdasca kurs 1.62, na úspěch Štěpánka si můžete vsadit v kursu 2.15.

Reklama