Hlavní obsah

Upevní si Bern druhé místo v tabulce?

Nejvyšší švýcarská hokejová soutěž, spěje v kvapíkovém tempu do finiše základní části. O postupujících do play-off, stejně jako rozmístění pozic jednotlivých týmů pro vyřazovací boje, není dosud zcela rozhodnuto. Dnes jsou v zemi helvetského kříže na programu dva dohrávané duely. V jednom z nich na bernský led zavítá znovu po jedenácti dnech Servette Ženeva.

Foto: www.hockeyarenas.net

Post-Finance Arena v Bernu

Článek

V obou vzájemných zápasech probíhajícího ročníku National League A jasně dominovali hráči Bernu, navíc šlo o výhry bez obdrženého gólu. Aktuálně patří domácím se ziskem čtyřiasedmdesáti bodů lichotivá druhá příčka. Jejich cílem však je vedoucí pozice, jelikož ta zaručuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Ztráta na vedoucí Kloten navíc není nepřekonatelná.

Jak chutná vítězství v základní části poznali Medvědi již v uplynulé sezóně, ovšem hned vzápětí vystřídalo tuto radost veliké zklamání. V bojích o švýcarský titul nestačil totiž Bern ve čtvrtfinále na Fribourg. To Servette dokázalo na svou druhou pozici z dlouhodobého dějství navázat, když v semifinále vyřadilo právě Fribourg. Těsně pod vrcholem ale nestačili ženevští na SC Curych. V průběžné tabulce okupuje Servette šestou příčku s osmibodovým náskokem na nepostupové deváté místo.

SC Bern je jedenáctinásobným mistrem své země, naposled triumfoval v roce 2004. Domovský stánek tohoto klubu - PostFinance-Arena - patří vůbec k největším v Evropě. Svěřenci trenéra Johna Van Boxmeera v minulém kole překvapili sebe i své příznivce. Po sérii šesti výher přišlo vystřízlivění v podobě porážky 1-6 na půdě předposledního Bielu. Dnes však hodlají domácí složit reparát. Pomoci by k tomu měla i nová posila z Fribourgu - Oliver Gigon. Další příchody jsou v jednání. Nejproduktivnějším hráčem týmu je Christian Dubé. Tento jednatřicetiletý hokejista působí v Bernu již osmou sezónu. Zdatně mu sekunduje o tři roky mladší Simon Gamache. Oba nasbírali po 41 bodech, ovšem Dubé zaznamenal více branek, brankáře soupeřů překonal čtrnáctkrát. Zároveň tak vévodí klubové tabulce střelců.

„Celý tým velmi touží po úspěchu, chceme odčinit loňský nezdar. Zisk titulu je pro nás velkým snem, za jehož splněním půjdeme. Formu máme nyní dobrou, do startu vyřazovací části jí ještě dopilujeme. Ženeva je odvěkým rivalem, podcenění z naší strany nepřichází v úvahu. Máme skvělé fanoušky, ti si zaslouží výborné výsledky a atraktivní hru,“ uvedl kanadský útočník Abid Ramzi. Ten se stal na sklonku roku poprvé otcem, když jeho manželka přivedla na svět dceru Maelii.

HC Servette Ženeva dosud ve své historii titul nezískal. Po dvou porážkách v řadě hodlá celek vedený koučem Chrisem McSorleyem bodovat. Spoléhat přitom bude především na Juraje Kolníka. Tento slovenský hokejista zaznamenal už jednapadesát kanadských bodů. Mezi tyčemi opět nahradí zraněnou brankářskou oporu Gianlucu Monu teprve sedmnáctiletý Benajmin Conz. Zatím si rozhodně nepočíná špatně, výsledky ale nyní nepřicházejí. Kromě gólmanské jedničky budou hosté dnes oslabeni o dalších sedm hráčů. Přesto však nechybí obhájcům loňského stříbra odhodlání. Touha týmu uspět na ledě tradičního protivníka je velká.

Poradí si rozjetý Bern se svým oslabeným soupeřem, nebo hosté se budou letos poprvé radovat hosté? Bwin vypsal na výhru Bernu kurs 1.57, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 4.70, na triumf Servette Ženeva si můžete vsadit v kursu 4.30.

Reklama