Hlavní obsah

Která z Češek zvítězí v Hobartu?

Poslední přípravné turnaje před Australian Open vrcholí, nejinak je tomu u Moorilla Hobart International. Dámský turnaj s dotací lehce převyšující dvě stě tisíc amerických dolarů ovládly tenistky z Česka. Ve finále se střetnou Petra Kvitová a Iveta Benešová.

Článek

Kvitová zahájila tasmánský podnik hladkou výhrou nad domácí Sally Peersovou, které nadělila dokonce dva kanáry. V druhém kole neměla slitování s Ukrajinkou Alonou Bondarenkovou, jíž povolila pouhé tři hry. Naopak čtvrtfinále proti Anastasii Pavljučenkovové bylo takřka konečnou stanicí osmnáctileté hráčky. Ze stavu 1-6 2-5 a podání soupeřky, však dokázala Kvitová utkání otočit. Semifinále s Virginií Razzanovou pak zcela opanovala, Francouzku vyprovodila z kurtu ve dvou setech.

Benešová má Hobart v oblibě, vždyť zde v minulosti dvakrát postoupila mezi nejlepší čtveřici, v roce 2006 hrála dokonce o titul. Po dvouleté přestávce se na australský ostrov vrátila, a rozhodně tohoto kroku nelituje. Cestou do finále neztratila jedinou sadu. Největší odpor jí kladla jednatřicetiletá Thajka Tamarine Tanasugarnová, která v obou dějstvích získala po pěti gamech. Mara Santangelová z Itálie, Argentinka Gisela Dulková, stejně semifinálová soupeřka Magdalena Rybáriková ze Slovenska, neměli proti Benešové žádnou šanci.

Petra Kvitová je při současné vleklé krizi Nicole Vaidišové největší tuzemskou nadějí z hlediska průniku mezi absolutní světovou špičku. Do té narozdíl od Vaidišové nevlétla raketově, nýbrž její vzestup je pozvolnější. K pozici české jedničky momentálně tenistce pocházející z Bílovce chybí jen krůček. Ambice 183 centimetrů vysoké blondýnky jsou na prahu třetí sezóny mezi profesionálkami vysoké, zároveň však Kvitové nechybí pokora. Tím se liší od mnoha podobných světových talentů. Nejdále se dosud probojovala na budapešťské antuce, kde v předešlém roce postoupila mezi osmičku nejlepších. Ještě cennější je pak stejná fáze turnaje v Curychu.

Iveta Benešová přišla na svět v severočeském Mostu. Levoruká hráčka působí na okruhu osmým rokem. Svůj jediný turnajový vavřín získala před necelými pěti lety na oranžovém povrchu v Acapulcu. V uplynulých dvanácti měsících dokráčela nejdále na dubnovém klání v portugalském Estorilu. Ruska Maria Kirilenko jí však těsně pod vrcholem titul uzmula. Ve zbytku roku k tomuto úspěchu připojila plnou šestici čtvrtfinálových účastí. Nejlepším grandslamovým počinem pohledné brunetky zůstalo v roce 2008 třetí kolo French Open. Poté co si v Paříži proklestila cestu trnitou kvalifikací, přešla na úvod hlavní soutěže přes Vaidišovou. Následně přehrála Číňanku Shuai Pengovou, ovšem stopku jí vystavila další krajanka - Petra Cetkovská.

„Pamatuji si, že můj poslední zápas zde před třemi lety, finále s Nizozemkou Krajicekovou, nedopadl vůbec dobře. Doufám, že letošní souboj o titul odehraji daleko lépe. Fyzicky se cítím dobře. Uvidím, zdali se na Kvitové projeví únava z náročného třísetového čtvrtfinále. Známe se velmi dobře, často spolu trénujeme. Na zápas se velice těším,“ uvedla současná česká jednička Iveta Benešová.

Projeví se v prvním vzájemném duelu českých tenistek větší zkušenosti Benešové, či naopak uspěje dravé mládí Kvitové? Bwin vypsal na výhru Kvitové kurs 1.78, na triumf Benešové si můžete vsadit v kursu 1.92.

Reklama