Hlavní obsah

Překvapí Nieminen i ve finále?

Eurotip.cz

Australian Open již doslova klepe na dveře, přesto ještě před startem prvního grandslamu sezóny jsou v bílém sportu k vidění důležité zápasy. Právě totiž vrcholí přípravné podniky, jedním z nich je Medibank International Sydney. V mužské části turnaje série ATP Wordl Tour 250 si zahrají o titul Nalbandian s Nieminenen.

Foto: EPA/All Over Press

Finský tenista Jarkko Nieminen.

Článek

Pro Nalbandiana je Sydney letošní premiérovou akcí. V prvním kole si hladce poradil s Francouzem Michaelem Llodrou, jako druhý zůstal na jeho raketě domácí Lleyton Hewitt, který nezvládl koncovky obou sad. V semifinále přehrál s přehledem po Llodrovi dalšího zástupce země galského kohouta, Richarda Gasqueta.

Nieminen již minulý týden v Brisbane nebyl daleko od skalpu hráče první světové desítky. Poté co udolal Kypřana Marcose Baghdatise, nadělil v prvním setu kanára šestému hráči žebříčku - Jo-Wilfriedu Tsongovi. Následně však prohrál obě zkrácené hry, a soutěž pro něj skončila. V dějišti olympijských her 2000 již Nieminen svou dobrou formu prokázal naplno. Přes Feliciana Lopeze ze Španělska i Australana Chrise Guscioneho přešel bez ztráty sady. Čtvrtfinále mělo být reprízou brisbanského duelu s Tsongou, ten však pro zranění k zápasu vůbec nenastoupil. Cestu k souboji o turnajový vavřín pak finské jedničce otevřelo překvapující vítězství nad Novakem Djokovičem.

David Nalbandian začal s tenisem v argentinské Cordobě. Na odměnách si tento sedmadvacetiletý hráč přišel na bezmála deset miliónů dolarů. Na okruhu ATP triumfoval ve dvouhře celkem devětkrát. Poprvé nenašel přemožitele v Estorilu před sedmi lety, ve finále porazil právě svého dnešního protivníka. Tento rok rovněž aktuální světová jedenáctka šokovala svým postupem mezi dvojici nejlepších ve Wimbledonu. Těsně pod vrcholem jej však smetl tehdejší vládce bílého sportu Lleyton Hewitt. Mnohokrát od té doby stanul Nalbandian v grandslamovém semifinále, svůj wimbledonský stín 2002 však zatím překročit nedokázal. Dalším mezníkem jeho kariéry bylo ovládnutí Turnaje mistrů z před čtyř let. V uplynulých dvanácti měsících zůstal neporažen hned na třech podnicích. Ovládl antukové Buenos Aires i Acapulco, rovněž tak halový Stockholm.

Jarkko Nieminen působí mezi profesionály desátou sezónu. Dlouhodobě vládne bílému sportu v zemi tisíce jezer. Svůj jediný vavřín mezi elitou získal v Aucklandu 2006. Sedmadvacetiletý rodák z městečka Masku je nepříjemný pro své soupeře především svou houževnatostí. Navíc patří mezi menšinu tenistů vyznávající hru levou rukou. Loni v lednu se blýskl, když postoupil do finále v Adelaide, zde ale nestačil na Llodru. Velmi dobře si vedl rovněž na Australian Open - čtvrtfinálová účast nese punc kvality. Dlouho pak Nieminen spíše paběrkoval, výrazněji o sobě dal vědět až ve Stockholmu, postupem mezi nejlepší kvarteto.

Potvrdí Nalbandian svou nadvládu z vzájemných střetnutí? Z deseti duelů zvítězil Argentinec šestkrát. Navíc vždy šlo o závěrečné fáze turnajů. Bwin vypsal na výhru Nalbandiana kurs 1.27, na úspěch Nieminena si můžete vsadit v zajímavém kursu 3.40.

Reklama