Hlavní obsah

Zaznamená Fognini při svém letošním debutu výhru?

Úvodní grandslam aktuální tenisové sezóny začíná nabírat na obrátkách. Druhý hrací den Australian Open jsou na programu zbývající zápasy prvního kola dvouher. V jednom z početné řady duelů mužské části soutěže se proti sobě postaví Andrej Golubev a Fabio Fognini. Půjde o vůbec premiérové měření sil těchto hráčů.

Foto: imholzsport.ch

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Golubev se zúčastnil před Melbourne dvojice přípravných turnajů, ovšem jeho působení na obou z nich mělo vskutku jepičí život. Z Brisbane jej v kvalifikaci vyřadil zástupce australské tenisové školy Peter Luczak. O týden později se nedokázal probít do hlavní soutěže v Sydney přes Rusa Jevgenije Koroleva. Fogniniho forma pak zůstává naprostým otazníkem, jelikož od konce října neodehrál žádné soutěžní utkání.

Jednadvacetiletý Andrej Golubev je osamoceným zástupcem Kazachstánu mezi elitní stovkou žebříčku ATP. Aktuálně mu patří dvaadevadesátá pozice. Na svět přišel v městečku Volzhskij, patřícího k Rusku. Mezi profesionály zahajuje jubilejní pátou sezónu. Čtyři roky se pohyboval po podnicích nižší kategorie. Výrazněji dal o sobě vědět až v uplynulých dvanácti měsících, kdy získal trofej z challengeru v německém Heilbronnu, další vavřín této kategorie turnajů uzmul na domácí půdě v Astaně.

Tenisový svět doslova šokoval říjnovým postupem do finále v Petrohradu. Na tvrdém povrchu s dotací více než milion amerických dolarů přitom musel absolvovat kvalifikaci, ostatně jako na dalších turnajích elitní kategorie. V hlavním podniku zůstal na štítu Golubeva kvartet hráčů. Oliviera Rochuse z Belgie i Marata Safina přehrál hladce ve dvou setech. Němce Mischu Zvereva udolal až v tiebreaku třetího dějství, načež přišlo drtivé semifinálové vítězství s Viktorem Hanescu z Rumunska, jemuž povolil pouhé tři hry. V boji o titul naopak odešel krutě poražen od Brita Andyho Murraye. Přesto však sebevědomí mladého reprezentanta velké středoasijské země dostalo v Petrohradu pořádný impuls. Zdali dokáže na tento úspěch navázat, se teprve ukáže.

O dva měsíce starší Ital Fabio Fognini pochází ze San Rema. Současná světová osmaosmdesátka se specializuje na antuku. Bez valných zkušeností s turnaji ATP úrovně překvapil předloni postupem do osmifinále v Kitzbühelu, ještě větší senzaci způsobil na podniku série Masters v Montrealu. Probojování se mezi nejlepších šestnáct na tvrdém povrchu nečekal mezi špičkovou konkurencí ani on sám, navíc si připsal ve druhém kole skalp Andyho Murraye. Loni pak své maximum znovu vylepšil. Semifinále z Costa do Sauipe, Varšavy a Umagu, jsou velmi dobrou vizitkou. Ve všech případech šlo o úspěch na oranžovém povrchu. Jinde již tolik nezářil, přesto však osmifinále z New Havenu na americkém betonu není špatným výsledkem. Grandslamová představení se Fogninimu nepovedla. French Open vynechal, na ostatních třech kláních se loučil vždy již v prvním kole.

Potvrdí Golubev lepší předpoklady pro hru na tvrdém povrchu, nebo do druhého kola postoupí žebříčkově o něco lépe postavený Fognini? Bwin vypsal na výhru Golubeva kurs 1.56, na triumf Fogniniho si můžete vsadit v kursu 2.25.

Reklama