Hlavní obsah

Zahraje si Amanmuradovová i ve třetím kole?

V rámci druhého kola ženské dvouhry Australian Open uvidí diváci v Melbourne mimo jiné duel hráček, pro něž je již samotná účast mezi čtyřiašedesátkou nejlepších úspěchem. O prodloužení svého působení na prvním grandslamovém turnaji roku se utkají Akgul Amanmuradovová s Marií Jose Martinezovou.

Foto: Internet

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Amanmuradovová nezahájila letošní rok vůbec dobře. Maďarce Melindě Czinkové nekladla v Brisbane takřka žádný odpor, získala jen tři hry. V Sydney počet vyhraných gamů sice zdvojnásobila, přesto ani Melanii Southové z Velké Británie nebyla vyrovnanou soupeřkou. Do úvodního kola Australian Open tak nevstupovala jako favoritka. Na druhé straně kurtu jí čekala Američanka Melanie Oudinová, ta navíc prošla zdejším kvalifikačním sítem bez větších problémů. Papírové předpoklady ale vzaly za své, po hladkém průběhu se z výhry radovala nejvyšší hráčka na okruhu WTA.

Martinezová v lednu navštívila jediný přípravný podnik. Španělku Virginii Ruano Pascualovou v Sydney po třísetovém boji udolala, vzápětí stejným poměrem podlehla Češce Kláře Zakopalové. V prvním kole probíhajícího grandslamu musela otáčet nepříznivý průběh první sady, ale Thajku Tamarine Tanasugarnovou nakonec přehrála v poměru 7-5 6-3.

Čtyřiadvacetiletá Akgul Amanmuradovová se narodila v uzbeckém Taškentu a nyní zaujímá čtyřiaosmdesáté místo žebříčku WTA. Bez deseti centimetrů dvoumetrová tenistka působí na profesionální úrovni od roku 2002, kdy debutovala mezi elitou ve svém rodném městě, Tathiana Garbinová jí do druhého kola nepustila. O tři léta později na tomtéž místě poprvé upoutala pozornost, když svou spanilou jízdu ukončila až ve finále.

Další výrazný počin přišel v Cincinnati 2007, postup mezi čtveřici nejlepších opět posunul sebevědomí Amanmuradovové o něco výše. Loni se blýskla v Pattaye a Istanbulu, kde opět patřila mezi kvartet nejlepších. Z turnajů velké čtyřky si odvezla v uplynulých dvanácti měsících jediné vítězství, když na French Open přehrála Belgičanku Wickmayerovou.

O dva roky starší Maria Jose Martinezová pochází z městečka Yecla. Dvaadevadesátá tenistka světa doposud titul ve dvouhře nezískala. První představení na okruhu WTA absolvovala na Australian Open před osmi lety. Toho roku dosáhla na semifinále v Madridu.

Navázat na tento úspěch se podařilo Martinezové až loni. Během své nejúspěšnější sezóny kariéry si totiž zahrála finále v Barceloně. Na jejím štítu zde zůstali například Wozniaková, Parmentierová, Šafářová či Llagosteraová. Slušným počinem je také třetí kolo z Wimbledonu. V Portoroži a Bogotě postoupila mezi nejlepší osmičku.

Naváže Amanmuradovová na úspěch v jediném dosavadním vzájemném střetnutí, kdy před osmi měsíci slavila v Berlíně postup do druhého kola, či tentokrát zvládne duel lépe Španělka? Na výhru Amanmuradové vypsal Bwin kurs 1.82, na vítězství M.J. Martinezové je vypsán kurs 1.88.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články