Hlavní obsah

Potvrdí Melzer roli favorita?

V Melbourne pokračuje úvodní grandslamový turnaj letošního roku čtvrtým hracím dnem. Celá polovina tenisového pelotonu dvouher již hlavní soutěž opustila. Ti, kteří sítem prvního kola prošli, se mohou těšit na další souboje. V jednom z nich se utkají Jurgen Melzer a Andreas Beck.

Foto: Matthew Stockman/Getty Images

Rakouský tenista Jurgen Melzer.

Článek

Melzer zahájil letošní pouť kolotočem bílého sportu v Brisbane. Svůj úvodní zápas dotáhl do vítězného konce, když zvládl tiebreak třetí sady proti Mardy Fishovi z USA. Francouz Florent Serra se vzápětí ukázal jako těžší oříšek, Melzera přehrál poměrně hladce. Následující podnik v Sydney opustil Rakušan v nejkratším možném termínu, po prohře s Tommym Robredem ze Španělska. Melbournské představení naproti tomu zahájil ve velkém stylu - Japonskému talentu Nishikorimu povolil pouhých osm gamů.

Beck odstartoval rok 2009 v Čennaí. Nejprve naprosto deklasoval Chorvata Karanušiče, jehož vyprovodil z kurtu po výsledku 6-1 6-0. Španěl Marcel Pujol-Granollers jej vzápětí vrátil zpátky na zem, Němec mu podlehl ve dvou setech. Účast na Australian Open si musel Beck vybojovat v kvalifikaci. Tou prošel poměrně s přehledem, během trojice zápasů ztratil jediný set s Korejcem Kimem. V hlavní soutěži na úvod přímo smetl domácího Colina Ebelthitea, který uhrál jen šest her.

Sedmadvacetiletý Jurgen Melzer pochází z Vídně. Aktuálně dvaatřicátý hráč světového žebříčku okupuje pozici rakouské jedničky. Patří ke zkušeným hráčům, vždyť mezi profesionály působí již jedenáctým rokem. Premiéru na okruhu ATP si odbyl na domácí půdě ve svém rodišti, a hned dokázal přehrát Larse Burgsmullera z Německa. Semifinále z Umagu o šestatřicet měsíců později znamenalo první výraznější Melzerův počin.

Jediný titul elitní kategorie ve dvouhře získal před třemi lety na antuce v Bukurešti. Minulou sezónu začal velmi vlažně, až čtvrtfinále z Pörtschachu znamenalo probuzení. Následovalo třetí kolo z Roland Garros, jako slušný počin se dá ohodnotit rovněž postup mezi nejlepších osm v Hertogenboschi. Z Wimbledonu si přivezl dva vyhrané duely. Nejdále loni došel v Kitzbühelu, o titul z oranžového povrchu jej připravil až ve finále Argentinec Del Potro. Olympijské hry v Pekingu zvládl solidně, až ve čtvrtfinále podlehl pozdějšímu vítězi Nadalovi. Stejně daleko dokráčel i v Bangkoku a Vídni.

Němec Andreas Beck oslaví začátkem února třiadvacáté narozeniny. V současnosti se nachází na stotřetí příčce žebříčku ATP. Před pěti lety poprvé okusil jak chutná turnaj elitní kategorie, ve své premiéře sice porazil Rakušana Alexandra Peyu, ale hned poté podlehl Davyděnkovi. O rok později zvítězil na challengeru v Sarajevu. Vavřínů z této kategorie má již pěknou řádku, ovšem teprve předchozí sezónu uspěl mezi elitou. Na trávě v Halle dokráčel po skalpech Gicquela a Zvereva do čtvrtfinále, basilejský podnik opustil mezi nejlepší šestnáctkou. Grandslamovým maximem zůstalo druhé kolo z US Open, kde prošel kvalifikací, a v hlavní části přehrál domácího Johna Isnera. Soutěž pro něj skončila po prohře s Davidem Ferrerem.

Promění Melzer větší zkušenosti z prestižnějších turnajů ve vítězství, nebo dosáhne Andreas Beck postupem mezi dvaatřicítku nejlepších životního úspěchu? Bwin vypsal na výhru Melzera kurs 1.33, na triumf německého tenisty si můžete vsadit v kursu 2.88.

Reklama