Hlavní obsah

Zdolá Šafářová favoritku?

Grandslamové Australian Open začíná pomalu rozdělovat protagonisty dvouher na úspěšné a ty, kteří skončili své účinkování v Melbourne v úvodních kolech. O zařazení k první skupině se popere i Lucie Šafářová. Ta změří ve třetím kole dámské části síly s Marion Bartoliovou.

Článek

Obě vzájemná střetnutí ovládla Francouzka. Triumfovala před dvěma lety na US Open, stejně tak o rok později na antuce v Berlíně.

Bartoliová zahájila aktuální sezónu v Brisbane a nutno uznat, že úspěšně. Po výhrách s Wejnertovou, Czinkovou, Garbinovvou a Mauresmovou dostala hned na úvod roku možnost zahrát si finále. Závěrečný duel ji však vůbec nevyšel, když Viktoria Azarenková na kurtu zcela dominovala a Bartoliové dovolila pouhé čtyři hry. Dva dny na to v Sydney odstoupila pro zranění v duelu prvního kola. Na úvod Australian Open se však dala do pořádku, a tentokrát již Britku Melanii Southovou dále nepustila. Rovněž nepříjemnou Tsvetanu Pironkovovou z Bulharska dokázala vyřadit bez ztráty setu.

Taktéž Šafářová debutovala letos v Brisbane a stejně jako Francouzka si zde nevedla špatně. Po výhrách s Hollandovou a Stosurovou vstoupila dobře i do zápasu s Azarenkovou, ale už zmíněná pozdější vítězka byla ten den nakonec lepší. Se Sydney se pak rozloučila již v kvalifikaci, o necelých čtyřiadvacet hodin po čtvrtfinále v Brisbane totiž kvůli únavě nedohrála duel s Číňankou Meng Yuanovou. Zde v Melbourne je však znovu fit. Sybille Bammerová z Rakouska odešla z kurtu po prvním kole zcela otrávená, Šafářová zápas jednoznačně ovládla. Novozélanďanka Marina Erakovicová taktéž v prvním dějství absolutně na Češku nestačila, střetnutí se ale poté proměnilo v thriller. Druhý set měl opačný průběh, v tom rozhodujícím až za stavu 8-7 prolomila Šafářová podání soupeřky, díky čemuž postoupila dál.

Čtyřiadvacetiletá Marion Bartoliová poprvé zazářila před šesti lety v hlavním městě Austrálie. Semifinálová účast dodala sympatické brunetce sebevědomí. V sezóně 2007 pak vlétla do užší světové špičky jako kometa. Auckland, Tokio, Quebec City - takový je výčet jejích turnajových vavřínů tohoto období. Možná největší zájem o svou osobu však pocítila na Wimbledonu, kde v semifinále porazila Justine Heninovou a o titul přišla jen díky Venus Williamsové.

V uplynulých dvanácti měsících prošla do finále ve Stanfordu. K tomu přidala kvarteto semifinálových účastí. Z grandslamových představení nejvíce prorazila na US Open postupem mezi šestnáctku nejlepších. Na domácím Roland Garros vypadla v kole třetím.

Lucie Šafářová oslaví čtvrtého února dvaadvacáté narozeniny. Rodačka z Brna na sebe upozornila v Estorilu před čtyřmi lety, kde nenašla přemožitelku. Tentýž rok připojila vavřín z Forest Hills, kde nenašla přemožitelku ani loni. Celkově čtvrtý titul z okruhu WTA si připsala v roce 2006 na podniku v Gold Coast.

V minulé sezoně už kromě zmíněného titulu lze hodnotit kladně pouze barcelonské čtvrtfinále, třetí kolo z Miami, či postup mezi šestnáctku nejlepších na OH v Pekingu. Jinak se rozlet kdysi hodně sledované Šafářové zastavil.

Projeví se na Šafářové únava z náročného utkání druhého kola, nebo naopak vydřená výhra zapůsobí jako impuls vedoucí k dalšímu úspěchu? Bwin vypsal na vítězství Bartoliové kurs 1.42, na triumf Šafářové si můžete vsadit v kursu 2.65.

Reklama