Hlavní obsah

Překročí Almagro svůj stín?

Eurotip.cz

V Melbourne pokračuje šestým hracím dnem tenisové Australian Open. V rámci třetího kola dvouher, se v mužské části soutěže pokusí dosáhnout na své poměry výrazného výsledku z tvrdého povrchu Nicolas Almagro. Jeho soupeřem v boji o osmifinále bude Gael Monfils.

Článek

Oba tenisté si ve vzájemných duelech připsali po jednom vítězství, před třemi lety na barcelonské antuce uspěl Španěl, olympijské klání v Pekingu zvládl lépe reprezentant země galského kohouta.

Almagro zahájil letošní rok výhrou nad překvapivým Nalbandianovým přemožitelem, Tchajwancem Yen-Hsun Luoem. Další zápas v Aucklandu již ale nezvládl, Sam Querrey jej z kurtu vyprovodil zcela jednoznačně. V Melbourne však dokázal i díky příznivému losu svůj už dvakrát zvítězit. S Chilanem Massuem měl spoustu práce, za to ve druhém kole smetl Itala Fogniniho, jemuž nadělil ve třetím setu kanára na cestu domů.

Monfilsovi posloužilo pro rozehrání katarské Dauhá. Po výhrách nad Hernychem a Devilderem stanul ve čtvrtfinále proti Rafaelu Nadalovi. Světovou jedničku dokonale zaskočil, vždyť v obou sadách povolil olympijskému vítězi pouhé čtyři hry, navíc během utkání neztratil ani jedinkrát svůj servis. Následující den tento výkon nezopakoval, Andy Roddick byl toho dne nad Francouzovy síly. V prvním kole Australian Open hladce přehrál argentinského antukového specialistu Vassalla-Arguella. V postupu mezi dvaatřicet nejlepších mu nezabránil ani Rakušan Koubek, jehož Monfils přehrál ve čtyřech sadách.

Nicolas Almagro má za své rodiště španělskou Murcii. Ve své kariéře zvítězil na čtyřech podnicích dvouhry. Poprvé mohl nad hlavou třímat pohár před třemi lety na oranžovém povrchu ve Valencii, kde dokázal v následujícím roce svůj úspěch zopakovat. Rovněž zbylá dvojice turnajových vavřínů má antukový nádech. Klání v Costa Do Sauipe a Acapulcu opanoval loni právě třiadvacetiletý Španěl.

Ve Valencii navíc nebyl daleko od třetího triumfu v řadě, tiebreak rozhodujícího setu ve finále však pro sebe získal David Ferrer. Špatně si Almagro nevedl ani na Roland Garros, kde jej až ve čtvrtfinále poslal ze hry antukový král Rafael Nadal. Mimo svůj oblíbený povrch však osmnáctý hráč světa málokdy překročí svůj stín. Třetí kolo na US Open je ještě solidní, jinak pouze paběrkoval.

O rok mladší Gael Monfils pochází z Paříže. Bezmála dvoumetrový tenista triumfoval zatím pouze na antuce v Sopotech 2005, pár měsíců nato stanul dvakrát těsně pod vrcholem. Z Lyonu ani Mét si prvenství ale nepřivezl. Následující rok zahájil dalším finále v Dauhá, aby před dvěma lety počtvrté za sebou v duelu o turnajový titul neuspěl v Pörtschachu. Loni tuto tradici pohříchu neporušil, rovněž ve Vídni poslední krůček vedoucí k celkovému vítězství neučinil. Skvěle se představil na domácím Roland Garros, kde až mezi nejlepší čtveřicí podlehl Federerovi. V Bangkoku i Nottinghamu skončil ve stejné fázi turnaje, madridské Masters i OH v Pekingu opustil ve čtvrtfinále. Potenciál nynějšího třináctého hráče žebříčku ATP sahá určitě ještě výše.

Promění Monfils aktuální dobrou formu ve vítězství, či jeho pouť dokáže Almagro zastavit? Bwin vypsal na výhru Monfilse kurs 1.18, na triumf Almagra si můžete vsadit v zajímavém kursu 4.25.

Reklama