Hlavní obsah

Vyzraje Andrejev poprvé na Blakea?

Nelehký úkol čeká Igora Andrejeva ve třetím kole Australian Open. Proti němu se totiž postaví James Blake, který ruského tenistu ve všech dosavadních pěti vzájemných střetnutích porazil. Navíc z třinácti setů pro sebe reprezentant USA nezískal jen jediný.

Článek

Přitom Blake nevstoupil do nového roku nikterak oslnivě. Na exibici v Abu Dhabi mu udělil krutou lekci Brit Andy Murray. Hopmanův pohár zahájil porážkou od Hrbatého, poté však přehrál Kiefera a Hewitta. Tím jako by nastartoval potřebnou rychlost, vždyť úvodní dvě kola v Melbourne zvládl v kvapíkovém tempu. Dančevič ani De Chaunac nedonutili sympatického Američana k většímu výdaji sil.

Taktéž Andrejev napoprvé letos neuspěl, v Dauhá podlehl krajanu Južnému. V Sydney po výhře nad Dančevičem prohrál s Chardym. Oba duely na Australian Open sice dotáhl do úspěšného konce, Polanskyho i Gulbise ale zdolal až v pěti setech.

James Blake oslavil v prosinci devětadvacáté narozeniny. První tenisové krůčky učinil v městečku Yonkers, patřícího pod stát New York, odkud pochází. V současnosti se může pyšnit desátou pozicí na světě. Stejné číslo čítá i jeho sbírka turnajových vavřínů, které během jedenáctiletého působení mezi profesionály bílého sportu nashromáždil. Poprvé nenašel přemožitele v Memphisu 2002, tento rok ovládl ještě podniky v Newportu a Washingtonu. Zdaleka nejlépe si vedl před třemi lety, kdy triumfoval hned na pěti kláních, navíc na turnaji mistrů dokráčel až do finále. Posledním titulem zůstává vítězství z New Havenu 2007.

Loni zůstal jen těsně pod vrcholem v Delray Beach a Houstonu. Návdavkem připojil kvarteto semifinále. Na olympijských hrách v Pekingu podlehl v zápase o bronz Novaku Djokovičovi. Grandslamovým maximem uplynulého roku zůstalo pro Američana čtvrtfinále z Melbourne Parku.

Igoru Andrejevovi bude letos pětadvacet. Narodil se v Moskvě. Pozornost na sebe upoutal dvěma finále z Bukurešti a Gstaadu, díky nimž se před pěti lety zařadil mezi širší světovou špičku. O rok později již přímo exceloval, trojice turnajů patřila právě jemu. K antukovým pohárům z Valencie a Palerma připojil domácí triumf z tvrdého moskevského povrchu. Poté se rozlet Rusa poněkud zastavil. Až v posledních dvanácti Andrejev měsících opět prokázal své kvality. V Gstaadu a Umagu postoupil do finále. Z podniků velké čtyřky došel nejdále na US Open, kde jej mezi nejlepší šestnáctkou vyřadil pozdější vítěz Roger Federer.

Zlomí Andrejev nepříznivou bilanci, nebo i tentokrát uspěje Blake? Bwin vypsal na výhru Američana kurs 1.45, na vítězství Andrejeva je kurs 2.55.

Reklama