Hlavní obsah

Skončí pohádka Dokičové?

Eurotip.cz

Bezesporu největší senzací dvouher úvodního grandslamu roku je spanilá jízda znovuzrozené Jeleny Dokičové. Naturalizovaná Australanka zažívá úžasný návrat k bílému sportu. Příběh, kterým žije doslova celý tenisový svět, otevře již svou čtvrtfinálovou kapitolu. Nyní však čeká na druhé straně kurtu vskutku těžký oříšek, Dinara Safinová je totiž ve skvělé formě.

Článek

Jelena Dokičová vstoupila do sezóny s přáním uchytit se mezi širší světovou špičkou. Díky svému žebříčkovému postavení, kdy se krčí až na konci druhé stovky, musela pro účast v hlavní soutěži spoléhat na divokou kartu od pořadatelů. V Brisbane se příliš organizátorům za toto gesto neodvděčila. Amelii Mauresmové však byla alespoň vyrovnanou soupeřkou, přesto se po nezvládnutých dvou zkrácených hrách musela se soutěží poroučet. V Melbourne Parku se ale hraje zatím zcela podle not drobné rodačky z Osijeku.

Všechny střetnutí přitom odehrála na tři sety, jenže vždy dokázala tu rozhodující uzmout ve svůj prospěch. Na raketě pětadvacetileté tenistky ztroskotaly Paszeková, Chakvetadzeová, Wozniacká, a naposled Kleybanovová. Zejména překvapil skalp dvanácté hráčky světa - Caroline Wozniacké. Po prohraném prvním dějství pustila Dokičová mladé Dánce pouhé tři hry. Osmifinálové klání s Kleybanovovou také dokázala dovést do vítězného konce, přestože ve třetím setu prohrávala již 1-3. V závěru navíc dohrávala s pochroumaným kotníkem.

Mezi elitu vstoupila Dokičová coby patnáctiletá dívenka velmi razantně. Hned ve svém premiérovém roce šokovala postupem mezi nejlepší osmičku ve Wimbledonu. O dvanáct měsíců později se tamtéž dostala do semifinále. V sezóně 2001 již třikrát získala turnajové prvenství, následující rok přidala další dvojici vavřínů. Před pěti lety začala hvězda Dokičové upadat, konec kariéry pak byl po známých peripetiích takřka jistou záležitostí. Naštěstí však tento scénář dokázala zažehnat.

Dinara Safinová přišla na svět v Moskvě. Dvaadvacetilétá Ruska začala nový tenisový rok po boku svého bratra Marata na Hopmanově poháru. Po třech výhrách podlehla ve finále Slovence Dominice Cibulkové. V Sydney přehrála dokonce kvartet soupeřek, ani zde ale poslední zápas nezvládla - Jelena Dementěvová byla prostě lepší. Na Australian Open taktéž v úvodních kolech neměla větší problémy. Osmifinále s Alize Cornetovou už nabídlo vyrovnanou partii, na jejímž konci zbyly mladé Francouzce oči pro pláč.

Taktéž Safinová vlétla ke světové špičce bez bázně a hany jako velmi mlaďounká. V Sopotech 2002 proměnila svůj start v kvalifikaci až k ovládnutí celého turnaje. Do dnešního dne triumfovala na dalších osmi podnicích. Loni zůstala neporažena v Berlíně, Los Angeles, Montrealu a Tokiu. Navrch si zahrála finále OH v Pekingu, těsně pod vrcholem zůstala rovněž na French Open. Letos hodlá konečně pokořit grandslamový trůn, který jí stále uniká.

Uvidíme Dokičovou i v semifinále, nebo Safinová naváže na šest let starý úspěch z jediného vzájemného utkání? Bwin vypsal na výhru Safinové kurs 1.19, na vítězství Dokičové je vypsán kurs 4.09.

Reklama