Hlavní obsah

Skolí Roddick dalšího favorita?

Eurotip.cz

Tenisové Australian Open pokračuje jedenáctým hracím dnem a ve dvouhrách půjde o finálové vstupenky. Mezi muži si o šestou letošní melbournskou výhru zahrají Andy Roddick s Rogerem Federerem.

Článek

Tento zápas je již devatenáctým vzájemným měřením sil. Poprvé se oba protagonisté střetli před osmi lety v Basileji, a stejně jako v drtivé většině zbylých klání zvítězil švýcarský elegán. Třikrát nesl souboj Roddicka s Federerem punc grandslamového finále. Dvakrát ve Wimbledonu i jednou na US Open odešel poražen Roddick. Ten však ovládl poslední duel, loni v rámci Masters v Miami uspěl ve třech sadách.

Roger Federer nezačal aktuální sezónu zrovna nejlépe. Exhibici v Abú-Zabí dal sbohem po úvodní porážce s Andym Murrayem. Tentýž soupeř vyřadil druhého hráče světa i následně v Dauhá. Tam sedmadvacetiletý rodák z Basileje alespoň přehrál dvojici tenistů. Svou oblíbenou destinaci - exhibici v Kooyongu - nevynechal ani letos. Na rozehrání před Australian Open mu posloužila opět výborně, navíc zde nenašel přemožitele. Po skalpech Verdasca a Wawrinky si též zvýšil své sebevědomí, na nejlepšího hráče světa poslední dekády nestačil ani Carlos Moya.

V prvních dvou kolech v Melbourne Parku snadno porazil Seppiho a Koroljovova. Prvním vážnějším protivníkem byl Marat Safin. Vyjma třetího setu, kdy musel Federer zvládnout tiebreak, však nedal ruskému bohatýrovi žádnou šanci. Těžší oříšek teprve následoval, osmifinále s Tomášem Berdychem nezačal zrovna nejlépe. Po úvodních dvou dějstvích byl výrazně blíže postupu český hráč, poté ale prokázal třináctinásobný vítěz grandslamu své kvality. Zbytek zápasu již pevně třímal otěže ve svých rukou, a po pětisetovém triumfu slavil triumf on. Juan Martin Del Potro měl být ještě nebezpečnějším, avšak diváci viděli zcela jednoznačné představení. Argentinec v něm plnil od začátku roli statisty, výkon hráče ze země helvetského kříže byl úchvatný, suverénní - Del Potro uhrál pouhé tři hry.

Andy Roddick zahájil rok na tomtéž místě jako Federer. Ani jemu však pšenka v hlavním městě Spojených Arabských Emirátů nekvetla. Zato v katarském Dauhá se blýskl vynikajícími výkony. Kvartet soupeřů poslal ze hry ven, pouze Andy Murray ve finále zahrál lépe. Rovněž z Australian Open vyprovodil čtvero protivníků snadným způsobem, Ve čtvrtfinále se nezalekl ani světové trojky Novaka Djokoviče. Úvodní dějství sice ztratil ve zkrácené hře, následně ale využil indispozic Srba. Třetí set s přehledem vyhrál, na začátku čtvrtého pak vyčerpaný soupeř utkání vzdal.

Současný devátý hráč žebříčku ATP, pochází z městečka Omaha ve státě Nebraska. Ve sbírce má shodné číslo turnajových vavřínů se svým věkem - šestadvacet. Premiérový triumf získal v Atlantě před osmi lety na antuce, většina dalších prvenství pochází z tvrdého povrchu. V roce 2003 opanoval US Open, tento úspěch však zůstává z hlediska grandslamu pohříchu osamocen. V Austrálii dokráčel na místním podniku velké čtyřky nejdále do semifinále.

Uvidíme ve finále Federera, nebo překoná Roddick v Melbourne Parku své osobní maximum? Bwin vypsal na výhru Federera kurs 1.09, na triumf Roddicka si můžete vsadit v zajímavém kursu 6.15.

Reklama