Hlavní obsah

Pomůže domácí prostředí Chorvatům k titulu?

V Záhřebu dnes vyvrcholí MS v házené 2009. V boji o zlaté medaile se utkají dva skutečně nejlepší celky - Chorvatsko a Francie. Porazí domácí olympijské vítěze z Pekingu i v nejdůležitějším duelu turnaje a naváží tak na vítězství z osmifinálové skupiny?

Článek

Oba týmy získaly zatím na světovém šampionátu v historii po jednom prvenství. Chorvaté ovládli klání před šesti lety, kdežto reprezentace země galského kohouta získala nejcennější kov v roce 2001.

Výběr pořadatelské země vstoupil do turnaje nepřesvědčivou výhrou nad Jižní Koreou, která prohrála o jedinou branku. Poté se však Chorvaté rozehráli ke skvělým výkonům, zbylé protivníky přehráli víceméně s přehledem. Třígólovým rozdílem zdolali i svého dnešního finálového soupeře.

Mužstvo spoléhá na pivota Igora Voriho. Jeden z nejlepších hráčů mistrovství rozdává házenkářskou radost v barvách Croatie Osiguranje Záhřeb. Tahouny jsou taktéž jeho spoluhráči z klubu Mirza Dzomba a Ivano Balic. Další hvězda Petar Metličič brázdí španělské palubovky v dresu celku Ciduad Real. Mezi tyčemi odvádí kvalitní práci dvojice Mirko Alilovič, Venio Losert. Střelecky exceluje Ivan Cupič ze slovinského Gorenje. Svých šedesát přesných zásahů zde na mistrovství dosáhl při úctyhodné 80% úspěšnosti střelby.

„Francie je favorit tohoto utkání, nejtěžší možný soupeř. Také ale nejatraktivnější. Nesmíme se nechat přespříliš strhnout skvělou atmosférou v hale, na druhou stranu v podporu našich fanoušků spoléháme. Pokud utkání zvládneme takticky, můžeme znovu uspět,“ uvedl hlavní muž střídačky pořadatelské země Lino Červar, který se musí vypořádávat s nemocí.

Francouzská pouť šampionátem má taktéž zaslouženě finálovou tečku. Z devíti utkání dominovali hráči vedení trenérem Claudem Onestou v osmi případech. Hráči hodlají navázat na prvenství z Pekingu, a k olympijskému triumfu přidat vzápětí další vítězný vavřín. Brankářské duo Daouda Karaboue, Thierry Omeyer si udržuje stabilní výkonnost. Při zakončování mají zase úspěch Luc Abalo a Nikola Karabatič, oba se trefili již více než čtyřicetkrát. K oporám patří i Bertrand Gille z Hamburku, či Daniel Narcisse, jehož zaměstnavatelem je družstvo Chambéry.

„Finále proti Chorvatsku bude skvělou podívanou pro diváky, a zážitkem pro hráče. Chceme domácím vrátit porážku a získat zlato. Snadné to však nebude, patnáct tisíc párů hlasivek požene Chorvaty bouřlivě dopředu. Přesto však uděláme pro úspěch maximum,“ konstatoval Nikola Karabatič. Čtyřiadvacetiletý, více než sto kilo vážící házenkář pochází ze Srbska, na klubové úrovni hájí barvy Kielu.

Francouzská hra je založená především na síle a individuální schopnosti hráčů, kdežto Chorvatsko spoléhá na dynamickou hru a bojovnost. Které z těchto herních pojetí povede k úspěchu? Bwin vypsal na výhru Chorvatska kurs 1.90, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 7.00 rovných, na vítězství Francie si můžete vsadit v kursu 2.30.

Reklama