Hlavní obsah

Francouzský souboj v Záhřebu

První vrchol tenisového roku je za námi. Příznivci bílého sportu však nemusí tesknit, jediný den po strhujícím finále v Melbourne Parku startuje trojice podniků elitní mužské kategorie. Ten záhřebský je zařazen do série ATP World Tour 250. O podíl na celkové dotaci dosahující bezmála půl milionu amerických dolarů se v prvním kole utkají také Marc Gicquel a Florent Serra.

Foto: AFP/Getty Images

Francouzský tenista Marc Gicquel.

Článek

Půjde o čtvrté měření sil těchto zástupců země galského kohouta. Na tvrdém povrchu vždy uspěl Gicquel, shodou okolností v obou případech v Métách. Jediné zápolení na antuce ovládl Serra.

Marc Gicquel učinil první tenisové krůčky v Tunisku, z africké země však poté přesídlil s rodiči do Francie. Poprvé na sebe upozornil před čtyřmi lety, čtvrtfinálovým tažením v Lyonu. Následující dva roky zde dokráčel dokonce do finále. Loni stanul opět těsně pod vrcholem, tentokrát uspěl v Hertogenboschi, ale ani zde současná světová padesátka titul nezískala. Mezi čtveřici nejlepších postoupil v Amersfoortu, challenger v Besanconu dokázal vyhrát. Třetí kola z Melbourne a Wimbledonu jsou zároveň osobním Gicquelovým maximem.

Rok 2009 zahájil v Brisbane, krajan Gasquet jej však dokázal přehrát. Aucklandský podnik už přinesl jednatřicetiletému hráči alespoň trochu radosti, v prvním kole porazil Argentince Calleriho. Davida Ferrera ze Španělska pokořit ale nedokázal. Z Australian Open se poroučel už po prvním utkání, když ve čtyřech setech nestačil Davidu Nalbandianovi.

Rodištěm Florenta Serry je Bordeaux. Ten oslaví koncem února osmadvacáté narozeniny. Prakticky jako neznámý hráč překvapil v roce 2005 výhrou na turnaji v Bukurešti. Do té doby mezi elitou jen paběrkoval. Druhý titul uzmul na úvod následující sezóny v Adelaide. Uplynulých dvanáct měsíců podobný úspěch nezopakoval, přesto semifinále v Estorilu, či kvartet čtvrtfinálových účastí nejsou špatnou vizitkou. Odměnou za tyto výsledky je pro Serru aktuální osmapadesátá příčka v žebříčku elitní kategorie. Co se vrcholných podniků velké čtyřky týče, brány druhého kola dosud neprorazil.

Uspěje v ryze francouzském souboji hráčů s podobnou výkonností starší Gicquel, nebo v dalším kole uvidíme Serru? Bwin vypsal na vítězství Gicquela kurs 1.60, triumf Serry je ohodnocen kursem 2.19.

Reklama