Hlavní obsah

Chytí se dnes Tursunov?

Eurotip.cz

Tenisový turnaj v Záhřebu pokračuje druhým hracím dnem. Na programu klání s názvem PBZ Indoors jsou zbylé střetnutí prvního kola dvouher. V zajímavém souboji na sebe narazí Dmitry Tursunov a Ernests Gulbis.

Článek

Tenisový turnaj v Záhřebu pokračuje druhým hracím dnem. Na programu klání s názvem PBZ Indoors jsou zbylé střetnutí prvního kola dvouher. V zajímavém souboji na sebe narazí Dmitry Tursunov a Ernests Gulbis. Tursunov oslavil v prosinci šestadvacáté narozeniny. Rodák z Moskvy se může pyšnit pěti tituly z elitních turnajů dvouher. Do povědomí vstoupil před šesti lety postupem do třetího kola US Open. O rok později na Long Islandu dokráčel mezi čtveřici nejlepších. Grandslamového maxima dosáhl ve Wimbledonu, v sezóně 2006 na nejslavnějším tenisovém svátku přehrál trojici soupeřů. Nedlouho poté si připsal premiérový vavřín na podniku v Bombaji.

Loni začal pouť kolotočem bílého sportu výborně, hned v lednu nenašel přemožitele v Sydney. Specialista na tvrdé povrchy uzmul prvenství též v Métách, kde v semifinále vyřadil Radka Štěpánka. Výraznější stopu zanechal ještě v Indianapolis, Gilles Simon z Francie ale finále zvládl lépe. Co se turnajů velké čtyřky týče, podával vyrovnané výkony, práh třetího kola však na žádném nepřekročil.

Na leden tohoto roku Tursunov vzpomínat v dobrém určitě nebude. V Dauhá i Sydney opustil soutěž po prvním zápase. Lépe nedopadl ani Na Australian Open, Italský antukář Flavio Cipolla patří mezi hráče, které by Tursunov na tvrdém povrchu porážet měl, jenže realita v Melbourne Parku vypadala jinak. V Záhřebu prošel Tursunov úspěšně kvalifikací, při své druhé zdejší účasti hodlá překonat výsledek z před tří let. To nestačil aktuální třicátý hráč světa hned na prvního protivníka.

Ernests Gulbis začal s tenisem v Rize, odkud pochází. Bezkonkurenčně nejlepší lotyšský hráč má dvacet let. Prorazil před třemi lety v Petrohradu, kde skalp tria Čechů dovedl sympatického mladíka k semifinálové účasti. Uplynulých dvanáct měsíců jej katapultovalo mezi širší světovou špičku. Překvapil na Roland Garros postupem mezi osm nejlepších. V Cincinnati tento úspěch zopakoval. Málokdy vypadl v prvních kolech, bránu osmifinále ale nikde jinde nepřekročil.

Poměr letošních porážek a výher Gulbise je vyrovnaná. Bilanci jednoho vítězství v řadě nepřekročil v Brisbane, Aucklandu ani v Melbourne. Grandslamové působení začal vyřazením Montanese, vzápětí v pětisetové bitvě podlehl Andrejevovi. Taktéž v Záhřebu na zdolání soupeře čeká, loňská účast měla jepičí trvání. Pozdější finalista Ljubičič v prvním kole Lotyše porazil.

Uspěje při prvním vzájemném měření sil žebříčkově lépe postavený Gulbis, nebo v dalším kole uvidíme zkušenějšího Tursunova? Bwin vypsal na výhru Gulbise kurs 1.65, varianta vítězství Tursunova je ohodnocena kursem 2.11.

Reklama