Hlavní obsah

Postoupí Starace přes dalšího soupeře?

Ze tří turnajů kategorie ATP World Tour 250 tohoto týdne, se pouze jediný odehrává na oranžovém povrchu. V chilském Vina del Mar probíhá Movistar Open s dotací necelých půl milionu amerických dolarů a titul zde obhajuje domácí Fernando Gonzalez. Zápas druhého kola dvouhry čeká dnes finalistu z minulého roku Juana Monaca a Potita Staraceho.

Článek

Juan Monaco pochází z argentinského Tandilu. Čtyřiadvacetiletý antukový specialista upoutal pozornost v roce 2004. V Palermu a Sopotech totiž postoupil mezi nejlepší čtveřici. Jednoznačně nejlepší sezónu zažil před dvěma lety, kdy získal kompletní trojici svých turnajových vavřínů. Přemožitele nenašel v Buenos Aires, Pörtschachu a Kitzbühelu.

Loňské finále v Pörtschachu prohrál, těsně pod vrcholem zůstal i ve Vina del Mar. Překvapil ale na tvrdém povrchu, semifinále v Aucklandu je pro Monaca dobrým počinem. Na Roland Garros i US Open vypadl v prvním kole. Uspěl jen v Melbourne, po skalpu dvojice soupeřů se loučil mezi dvaatřicítkou nejlepších.

Nový rok zahájil opět v Aucklandu, ovšem po zdolání Hanesca z Rumunska podlehl Srbu Troickému. Z Australian Open se poroučel ihned, francouzský bombarďák Tsonga žádné překvapení nepřipustil. Ve Vina Del Mar vykročil devětašedesátý hráč světa vstříc finálové obhajobě hladkým vítězstvím nad dalším zástupcem země galského kohouta - Devilderem.

O tři roky starší Potito Starace učinil první tenisové krůčky v Beneventu. Ačkoli působí mezi profesionály již devátým rokem, výrazněji se prosadil až v sezóně 2004. Ve švýcarském Gstaadu dokráčel tehdy do semifinále. Před dvěma lety stanul dvakrát ve finále turnaje elitní kategorie, ani jedinkrát však na prvenství nedosáhl.

Uplynulých dvanáct měsíců nepřineslo Staracemu takové úspěchy, jako propadák jeho působení taktéž označit nemůžeme. V Kitzbühelu zaznamenal semifinále, na dalších šesti kláních vypadl mezi osmičkou nejlepších. Z Neapole si přivezl pohár pro vítěze challengeru, triumfů této řady turnajů má ve sbírce již pěknou řádku. Australian Open se minulý rok nezúčastnil, na zbylých třech grandslamech vypadl v kole prvním.

Probíhající sezónu odstartoval v Dauhá, v Kataru ale dlouho nepobyl. Po prohře s Federerem zamířil do Sydney. Zde vypadl ve třetím kole kvalifikace, přesto však dostal příležitost si hlavní soutěž zahrát, krajana Bolelliho ale nepřehrál. V Melbourne ztroskotal na domácím mladíkovi Tomicovi, teprve šestnáctiletému talentu podlehl v rámci střetnutí prvního kola ve čtyřech setech. Nezvládl přitom všechny tři zkrácené hry. Přechod k oblíbené antuce zvládl dobře, na úvod probíhajícího podniku vyřadil Marcose Daniela z Brazílie. Aktuálně zaujímá v žebříčku devětašedesátou příčku.

Premiérový vzájemný zápas vyhrál Starace. Následující dva, včetně finále v Kitzbühelu, zvládl lépe Monaco. Vyrovná Ital tuto bilanci, nebo v dalším kole uvidíme zástupce argentinské tenisové školy? Bwin vypsal na výhru Monaca kurs 1.36, varianta triumfu Staraceho je ohodnocena kursem 2.89.

Reklama