Hlavní obsah

Překvapí Acasuso domácího favorita?

Poslední hrací den tenisového turnaje série ATP World Tour 250 v chilském Vina del Mar patří finálovému rozuzlení dvouhry. Již po páté se na domácí půdě prokousal mezi dvojici trojnásobný vítěz tohoto podniku - Fernando Gonzalez. Druhým finalistou je Jose Acasuso z Argentiny.

Článek

Fernando Gonzalez pochází ze Santiaga a klání ve Vina del Mar považuje za srdeční záležitost, aby také ne, když zde v roce 2002 získal svůj premiérový vavřín na okruhu ATP. Ještě dvakrát navíc dokázal domácí prvenství zopakovat. Uspět umí i mimo antuku, o čemž svědčí například ovládnutí aucklandského klání z před čtyř let.

V uplynulých dvanácti měsících nenašel přemožitele nejen ve Vina del Mar, ale také na mnichovském antuce. Z olympijských her v Pekingu si přivezl stříbro, čímž navázal na aténský bronz. Grandslamovým maximum loňského roku bylo pro aktuální světovou osmnáctku čtvrtfinále na French Open, v němž jej vyřadil Federer.

Novou sezónu započal exhibicí v Kooyongu, nepříliš vydařený debut ale osmadvacetiletého tenistu nerozhodil. V Melbourne udolal v první kole Hewitta, domů poslal i Caňase s Gasquetem. Pozdějšímu vítězi Nadalovi v osmifinále už podlehl. Přechod k antuce Gonzalezovi nečinil žádný problém, během tří utkání aktuálního klání neztratil jedinou sadu, přičemž Monaco či Cuevas nejsou na oranžovém povrchu žádnými nazdárky.

O dva roky mladší Jose Acasuso dosahuje nejlepších výsledků na antuce. Rovněž on ví, jak chutná triumf ve Vina del Mar, pohár pro vítěze zde uzmul před třemi lety. Taktéž zbylou dvojici turnajových vavřínů uhrál na tomto povrchu. Loni zůstal bez triumfu, špatně si však rozhodně nevedl. Krůček od prvenství byl v Buenos Aires, mezi čtveřici nejlepších postoupil v Bukurešti a Acapulcu. I osmifinále z Masters v Torontu a Miami na tvrdém povrchu mají svou váhu. Podniky velké čtyřky příliš radosti Acasusovi nepřinesly, druhá kola z Roland Garros a US Open nejsou ničím výjimečným.

Letos zůstává šestačtyřicátý hráč žebříčku neporažen, jelikož do tenisového kolotoče vstoupil až zde v Chile. Belluccimu a Decoudovi nedal žádnou šanci, utkání se Španělem Robredem musel otáčet. Po prohraném prvním dějství však převzal otěže duelu do svých rukou, a tak se může těšit na souboj o cennou trofej.

Uspěje již podesáté ve dvanáctém vzájemném střetnutí Gonzalez, nebo se podaří Acasusovi zlomit nadvládu Chilana? Bwin vypsal na výhru Gonzaleze kurs 1.22, varianta úspěchu Acasusa je ohodnocena kursem 3.82.

Reklama