Hlavní obsah

Vydaří se Davyděnkovi návrat na dvorce?

Tento týden nejštědřeji dotovaný turnaj v holandském Rotterdamu v první den nenabídne singlové zápasy nejvýše nasazených Nadala a Murrayho, přesto se mají příznivci bílého sportu na co těšit. Zajímavou bitvou může být duel mezi dvěma krajany – Nikolajem Davyděnkem a Igorem Andrejevem.

Článek

Poprvé se oba hráči potkali v roce 2003 v Bukurešti, kde zvítězil Andrejev. V dalších dvou měřeních sil v letech 2007 a 2008 už ale uspěl Nikolaj Davyděnko. Ten se již po čtyři roky umisťuje na špici žebříčku ATP, konkrétně v nejlepší pětce. Nejinak tomu bylo i v minulé sezoně, kdy 27letý tenista získal celkem tři tituly – ten nejcennější v Miami, kde si ve finále poradil i s tehdy ještě světovou dvojkou Nadalem. Blízko prvenství byl ukrajinský rodák i na Turnaji mistrů, kde až ve finále nestačil na Novaka Djokoviče.

Na úvod letošní sezony se aktuální světová pětka představila v exhibici v Abu Dhabi, kde vyřadila Američana Roddicka, ale na Nadala si už nepřišla. Ještě na začátku ledna hrál Davyděnko v indickém Čennaí, kde si v prvním zápase bez větších problémů poradil s Danielem Koellererem, avšak do souboje s Lukášem Dlouhým kvůli zranění levé paty ani nenastoupil.

„Potíže začaly loni na říjnovém turnaji v Moskvě, ale myslel jsem si, že s tím půjde hrát. Bolelo mě to i na Turnaji mistrů v Šanghaji. Je to poměrně vážné,“ konstatoval ruský tenista, který kvůli zranění vynechal i úvodní grandslam sezony v Melbourne.

Igor Andrejev je spíše vyznavač antuky, ale to neznamená, že by na tvrdém povrchu v hale neuměl zahrát. Například loni na turnaji série Masters v Miami doputoval až do čtvrtfinále. Ruská tenisová dvojka prožila v roce 2008 zatím nejzdařilejší sezonu, kterou poprvé v kariéře zakončila v nejlepší dvacítce žebříčku ATP.

První zápas v letošní sezoně Andrejev prohrál v Dauhá s krajanem Južným a spokojen nemohl být ani s vystoupením v Sydney, kde ve druhém kole skončil na raketě Francouze Chardyho. Na Australian Open si 25letý hráč poradil i s talentovaným Gulbisem, ale jeho pouť zastavil ve třetím kole James Blake. Minulý týden v Záhřebu potom rodák z Moskvy senzačně nestačil hned v prvním zápase na 425. hráče světa, Ivana Dodiga.

Jasným favoritem tohoto zápasu je podle sázkové kanceláře bwin Nikolaj Davyděnko s kursem na výhru 1.33. Na vítězství Igora Andrejeva vypsali bookmakeři kurs 3.04.

Reklama