Hlavní obsah

Španělsko přivítá na domácí půdě Anglii

Rozhodně jeden z nejzajímavějších dnešních přátelských utkání bude k vidění na stadionu FC Sevilla, kde změří síly ve formě hrající Anglie s úřadujícími mistry Evropy ze Španělska. V dosavadním průběhu kvalifikace na mistrovství světa 2010 oba celky ještě neztratily ani bod a po čtyřech utkáních vévodí svým skupinám.

Článek

Domácí si navíc drží úchvatnou sérii 28 zápasů bez porážky a proti Anglii se Las Rojas celkem daří. V roce 2001 sice ostrovní stát na domácí půdě zvítězil jasně 3:0, ale v roce 2004 zase zvítězilo nejtěsnějším možným rozdílem mužstvo z Pyrenejského poloostrova. Španělé dokázali ukořistit vítězství v dalším přípravném utkání před dvěma lety na Old Trafford, když se střelecky prosadil pouze Andrés Iniesta.

„Obvykle hrají na jednoho útočníka s mnoha hráči v záloze, kteří jsou především technicky vyspělí. Důležité bude aktivní napadání. V Německu jsme si vedli dobře a uvidíme, jak se prosadíme proti odlišnému stylu hry,“ říká Fabio Capello, jehož svěřenci na konci listopadu loňského roku zvítězili v Berlíně 2:1.

Italský kouč se musí obejít hned bez trojlístku hráčů. Kvůli zranění jsou mimo hru Steven Gerrard, záložník Chelsea Joe Cole a forvard United Wayne Rooney. Svou premiéru si tak mohou v dresu národního týmu odbýt ve formě hrající útočník West Hamu Carlton Cole a 23letý středopolař James Milner, kterého doplňují další čtyři spoluhráči z Aston Villy.

Poslední vzájemný duel na španělské půdě před pěti lety byl poznamenán rasistickým útoky ze strany fanoušků. „Pokud bychom měli zmínit zemi, kde jsou imigranti dobře integrovaní, je to právě Španělsko,“ dodal na tiskové konferenci Vicente del Bosque, jehož svěřenci v posledním přípravném utkání zdolali Chile 3:0.

Bývalý kouč Realu Madrid dnes nemůže počítat s Carlesem Puyolem, kterého do hry nepustí svalové zranění. Po bok Raula Albiola ve středu obrany se tak nejspíš postaví barcelonský Gerard Piqué a zraněného Fabregase nahradí v záloze 20letý Sergi Busquets.

Anglie

Brankáři: Robert Green (West Ham), Joe Hart (Man City), David James (Portsmouth). Obránci: Wayne Bridge (Man City), Ashley Cole (Chelsea), Rio Ferdinand (Man Utd), Phil Jagielka (Everton), Glen Johnson (Portsmouth), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham). Záložníci: David Beckham (LA Galaxy), Gareth Barry (Villa), Michael Carrick (Man Utd), Stewart Downing (Middlesbrough), Frank Lampard (Chelsea), James Milner (Villa), Shaun Wright-Phillips (Man City), Ashley Young (Villa). Útočníci: Gabriel Agbonlahor (Villa), Carlton Cole (West Ham), Peter Crouch (Portsmouth), Emile Heskey (Villa).

Španělsko

Brankáři: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Liverpool). Obránci: Raul Albiol (Valencia), Carlos Marchena (Valencia), Alvaro Arbeloa (Liverpool), Joan Capdevila (Villarreal), Juan Gutierrez (Real Betis), Gerard Pique (Barcelona), Carles Puyol (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid). Záložníci: Xabi Alonso (Liverpool), Albert Riera (Liverpool), Sergi Busquets (Barcelona), Santiago Cazorla (Villarreal), Marcos Senna (Villarreal), Xavi Hernandez (Barcelona), Andres Iniesta (Barcelona), David Silva (Valencia). Útočníci: Daniel Guiza (Fenerbahce), Fernando Llorente (Athletic Bilbao), Fernando Torres (Liverpool), David Villa (Valencia).

Bookmakeři poměrně vysoce favorizují domácí celek Španělska s kursem na výhru 1.90. Pokud si myslíte, že zvítězí celek Albionu, využijte lákavého kursu 3.75. Na remízu poté sázková kancelář bwin vypsala kurs 3.25.

Reklama