Hlavní obsah

Roddicka čeká Gulbis

Eurotip.cz

Zatím jediným čtvrtfinalistou tenisového turnaje v San Jose s celkovou dotací 600 000 USD je český zástupce Radek Štěpánek. Ten zde loni prohrál až ve finále s Andy Roddickem, který v kalifornském městě pokukuje už po celkově čtvrtém titulu, když zde triumfoval už v letech 2004 a 2005. Proti domácímu tenistovi se postaví talentovaný Lotyš Ernests Gulbis.

Článek

Oba aktéři dnešního osmifinále na sebe narážejí teprve podruhé. Jejich zatím jediný vzájemný duel se odehrál ve druhém kole loňského US Open, které po takřka třech hodinách získal pro sebe poměrem 3:1 americký tenista.

Andy Roddick loni prožil další vcelku povedenou sezonu, kterou zakončil v nejlepší desítce žebříčku ATP a získal celkově tři tituly. Občas se ale potýkal s určitou nevyrovnaností formy, se kterou se letos vypořádává zatím na výbornou. Jedním z důvodů může být také jeho nový trenér Larry Stefanki, který v minulosti vedl hráče jako John McEnroe nebo Tim Henman.

„Věřím v dobrou sezonu. Budu se prostě snažit pracovat na maximum a hrát dobře. Jsou zde pouze dvě možnosti. Buď se posunete kupředu, nebo ne. Za poslední dva nebo tři roky zde příliš velký posun nebyl. V Austrálii se mi dařilo a na tom chci stavět,“ řekl před turnajem v San Jose aktuálně šestý hráč světa. Rodák z Omahy ještě před postupem do semifinále Australian Open doputoval v katarském Dauhá až do finále, kde nestačil na Andy Murrayho.

26letý Američan vstoupil do probíhajícího turnaje bez většího zaváhání, když švédskému kvalifikantovi Ryderstedtovi nejprve nadělil nepopulárního kanára a druhý set získal v tie-breaku. Ve dvou setech postoupil do osmifinále také Ernest Gulbis, který zdolal 7-6 a 6-4 šťastného poraženého Ricarda Mella.

Nejlepší lotyšský tenista dal o sobě hlasitě vědět na loňském Roland Garros, kde až ve čtvrtfinále prohrál s Novakem Djokovičem. Stejný hráč ho opět mezi posledními osmi zastavil i na prestižním turnaji ATP Masters v Cincinnati. Od té doby, čili od konce července 2008, však 20letý tenista nedokázal ani jednou přejít přes druhé kolo a změnu v tomto ohledu nepřinesl ani rok 2009. Minulý týden v Záhřebu sice 45. hráč světa vyřadil Rusa Tursunova, ale následně nestačil na neznámého Dodiga.

Na vítězství Andyho Roddicka vypsala sázková kancelář bwin kurs 1.22. Ve výhru Gulbise bookmakeři příliš nevěří, když na ni určili poměrně vysoký kurs 3.82.

Reklama