Hlavní obsah

Zvládne Fribourg roli favorita?

Stejně jako ostatní evropské ligy, finišuje i nejvyšší hokejová soutěž v zemi helvétského kříže. Prvních šest týmů má již play-off jisté, o zbylá dvě postupová místa svádí tuhý boj trio mužstvev. Jedním z nich je Fribourg, který dnes hostí na svém ledě Rapperwill.

Ilustrační foto - hokej.

Článek

HC Fribourg-Goterón působí na švýcarské mapě nejrychlejší světové kolektivní hry již sedm desítek let. Ačkoliv čtyřikrát stanul tento klub ve finále, titul národního šampióna dosud nezískal. Loni se Draci probojovali až do semifinále, když coby osmý celek základní části překvapivě přehráli v prvním kole vyřazovacího dějství do té doby suverénní Bern. Servette Ženeva už byla vzápětí nad jejich síly.

Současná výchozí pozice domácích není vůbec špatná. Průběžnou sedmou příčku již stěží Fribourg vylepší, na Zug třímající pověstného Černého Petra v podobě první nepostupové pozice ale mají solidní pětibodový náskok. Navíc odehráli o jedno utkání méně. Z posledních dvou duelů sice vytěžili Draci pouhý jeden bodík, předtím si však hodně pomohli předchozí sérií šesti vítězství v řadě. Spoléhají přitom především na domovský stánek. St-Léonard není sice s kapacitou lehce převyšující sedm tisíc míst z největších, přesto odtud soupeři v tomto ročníku odjíždějí většinou s prázdnou.

Mezi tyčemi odvádí kvalitní práci Sébastien Caron. Co se týče kanadských bodů, plní roli tahouna Sandi Jeannin, Julien Sprunger naopak hodně pomohl svými dvaadvaceti brankami. „Dvoutýdenní volno před vrcholem základní části přišlo vhod. Kvalitně jsme potrénovali, hráči nabrali fyzické i psychické síly. Proti Rapperswilu nemáme jiný cíl než výhru v normální hrací době, čímž by jsme si de facto zajistili kýžené souboje o titul,“ konstatoval trenér Fribourgu Serge Pelletier.

Rapperswill-Jona Lakers v uplynulé sezóně skončili v dlouhodobé části o příčku před Fribourgem, následně nepřešli přes pozdějšího přemožitele svého dnešního protivníka, Servette. Rozdíl v aktuální tabulce činí propastných dvacet bodů v neprospěch Lakers, které tak záchranářské práce neminou. Včera sice v souboji možných soupeřů pro play-out přehráli Biel, přesto v poslední době působí zcela odevzdaně.

Mužem, který má dovést Rapperswil k záchraně je Raimo Summanen. Ten se snažil během reprezentační přestávky zapracovat hlavně na psychice družstva. Hvězdou týmu je čtyřiatřicetiletý Kanaďan Stacy Roest, jehož šest desítek bodů ční nad bilancí ostatních. Měřítko s ním snese snad jen Niklas Norgren. Ten drží střelecký prapor Lakers, když zaznamenal zatím třiadvacet přesných zásahů.

Ze tří vzájemných střetnutí tohoto ročníku odcházeli dvakrát jako vítězové hráči Fribourgu. Zvýrazní dalším triumfem své vyhlídky na play-off, nebo dokáže Rapperswil pod novým koučem překvapit? Bwin tuto variantu nepředpokládá, na výhru Fribourgu vypsal kurs 1.50, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 4.80, na výhru Rapperswil si můžete vsadit v kursu taktéž 4.80.

Reklama