Hlavní obsah

Kdo uspěje v milánském derby?

Jubilejní 270. Derby della Madonnina uzavře program 24. kola nejvyšší italské fotbalové soutěže. Aktuální lídr Série A Inter, v pozici domácího týmu, změří síly s momentálně třetím AC, které na svého soupeře ztrácí osm bodů. Úvodní duel obou zainteresovaných skončil vítězstvím Rossoneri 1:0.

Článek

Hosté v posledních třech utkáních hned dvakrát klopýtli a ztratili tak důležité body v boji o celkové prvenství. Po jasné výhře 4:1 v Bologně AC před vlastním publikem jenom remizovalo s Janovem. V prestižním duelu na půdě Lazia sice svěřenci trenéra Carla Ancelottiho zvítězili 3:0, ale před týdnem na San Siru opět zaváhali, když s Regginou hráli 1:1. Jedinou branku AC vstřelil z penalty Brazilec Kaká, který si z téhož duelu odnesl zranění a dnes nemůže nastoupit. 26letý záložník se tak připojil k Marcu Borrielovi a Gennaro Gattusovi na listině zraněných.

Poslední derby čeká na veterána Paola Maldiniho, který po sezoně končí aktivní kariéru. „Tento zápas pro mě má speciální příchuť. Přeji si vítězství, protože jenom to se počítá v boji o Scudetto. Nejsme fyzicky tak silní, jako Inter, ale vím, jak se získávají tituly. Musíte zůstat klidní a hrát lépe než soupeři,“ říká 40letý Maldini, který s AC vyhrál sedm titulů a vybojoval i pět trofejí pro vítěze Champions league.

Minulý týden se po delší době objevil na hřišti i kouzelník Ronaldinho, který by dnes mohl nastoupit díky zranění kolegy Kaká dokonce hned od úvodu. „Věřím, že zvítězíme a půjdeme tím správným směrem,“ dodává David Beckham, jehož setrvání na severu Itálie je více než nejisté.

Inter v polovině ledna senzačně prohrál v Bergamu, ale poté dokázal naplno bodovat proti Sampdorii Janov i Catanii. I Nerazzurri se však nevyvarovali zaváhání na domácím hřišti, když před dvěma týdny jenom remizovali 1:1 s FC Turín. Reputaci si svěřenci trenéra Mourinha alespoň trochu spravili v posledním kole, kdy díky brankám Ibrahimoviče, Figa a Stankoviče zdolali Lecce 3:0.

„Kaká je skvělý hráč a kterýkoliv tým by ho postrádal. Jsme si vědomi, že to bude velká bitva. Vítězství by nám hodně zvedlo sebevědomí v boji o titul. Nesmíme ale zapomínat na druhý Juvnetus, který ztrácí sice sedm bodů, ale ještě zbývá odehrát hodně utkání,“ připomíná brankář Julio Cesar. Ten bude na hrotu sledovat nejspíš dvojici Ibrahimovič-Adriano. Kontroverzní Brazilec však od 25. ledna nehrál a jeho kondice proto zůstává hlavním otazníkem.

Mírným favoritem ostře sledovaného derby je podle bookmakerů Inter s kursem na výhru 2.55. Na úspěch AC Milán vypsala sázková kancelář bwin příjemný kurs 2.85 a na remízu si můžete vsadit v kursu 2.80.

Reklama