Hlavní obsah

Bojovník Hewitt chce v Memphisu uspět

Tenisový podnik v americkém Memphisu, patřící do kategorie ATP Word Tour 500, pokračuje dnes osmifinálovými souboji dvouher. O čtvrtfinálové vstupenky si zahrají také dva zástupci země protinožců, Lleyton Hewitt a Chris Guccione.

Článek

Lleyton Hewitt oslaví za pět dní osmadvacáté narozeniny. Držitel šestadvaceti turnajových vavřínů vstoupil do kolotoče bílého sportu málokdy vídaným způsobem. Již jako osmnáctiletý triumfoval na dvou podnicích, o rok později počet prvenství ještě zdvojnásobil. Začátkem sezóny 2001 se stal světovou jedničkou, toto období vyšperkoval výhrou na US Open a Turnaji mistrů. Hned v následujícím roce nenašel přemožitele ve Wimbledonu, k tomu dokázal přidat další korunu krále z Turnaje mistrů. Poté však začala jít křivka Hewittovi výkonnosti pozvolna dolů, poslední prvenství si odvezl z Londýna 2006.

Poslední tři roky jsou vyloženým trápením bývalého šampióna, načež loňskou sezónu lze označit za zcela špatnou. Dvojnásobný postup mezi šestnáct nejlepších na grandslamu a tři čtvrtfinále na ostatních akcích, to je příliš málo na hráče jeho formátu. Proto také Hewitt označil tento rok jako poslední pokus o návrat mezi absolutní elitu. Nebude- li se mu dařit, hodlá s tenisem přestat.

Nicméně, zatím žádné větší pozdvižení nezpůsobil. Pro rozehrání zvolil Hopman Cup, kde udolal Hrbatého s Kieferem, podlehl Blakeovi. Se Sydney se rozloučil po čtvrtfinálové porážce s Nalbandianem. V Melbourne přiřkl los současnému stotřetímu tenistovi planety na úvod těžkého protivníka. Fernando Gonzalez odešel z pětisetové bitvy jako vítěz. Minulý týden v San Jose nestačil v prvním kole Mardymu Fishovi. Ještě zvučnější jméno, James Blake, čekalo stále populárního Hewitta při startu nynějšího klání v Memphisu. První sadu Blake vyhrál, poté však dokázal Australan využít zdravotních indispozic soupeře, a duel otočil.

O pět led mladší Chris Guccione okupuje momentálně rovněž pozici ve druhé světové stovce. Do té doby prakticky neznámá postava šokovala před dvěma lety v Adelaide. Na domácí půdě se prodral z kvalifikace až do finále. Proti Novaku Djokovičovi navíc nebyl daleko od vítězství. Poté se vrátil na půdu challengerů, odkud vykoukl opět o dvanáct měsíců později. Taktéž další finále kategorie ATP zaznamenal v rodné vlasti. Se Sydney se loučil až po prohraných finálových tiebreacích s Tursunovem.

Zatím Guccione nedokázal vyvrátit pověst, že mimo Austrálii prakticky nedokáže zahrát. Letos navíc ani zde nezářil, V Brisbane vypadl v prvním kole, v Sydney zanechal pouze jednu vítěznou stopu. Na Australian Open vyřadil Devildera, proti Simonovi ale nepřekvapil. První cestu nového roku mimo svůj domov proměnil ve zdolání Caňase, pozdějšímu vítězi ze San Jose Štěpánkovi však kladl odpor jen v první sadě. V Memphisu již stačil projít sítem předkol, navíc připojil skalp Spadey v úvodním kole hlavní části.

Jediný vzájemný duel loni v Sydney zvládl lépe Guscione, když Hewitta porazil ve dvou zkrácených hrách. Podaří se bývalé světové jedničce dnes plánovaná odplata? Bwin vypsal na výhru Hewitta kurs 1.33, varianta úspěchu Guscioneho je ohodnocena kursem 3.04.

Reklama