Hlavní obsah

Maximo Gonzalez v životní formě

Ačkoli většina turnajů ATP probíhá nyní na tvrdých površích, antuková sezóna je již v plném proudu. V Buenos Aires si tenisté rozdělí více než půl milionu dolarů, v dnešních střetnutích půjde o postup do semifinále, a mimo jiné na sebe narazí Juan Monaco a Maximo Gonzalez.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Juan Monaco pochází z Tandilu. Ve známost vešel před pěti lety, když z Palerma a Sopot odjížděl coby semifinalista. V roce 2007 zažil nejlepší období kariéry, přemožitele totiž nenašel na třech kláních - v Pörtschachu, Kitzbühelu a právě na domácí soutěži v Buenos Aires. Loni stanul dvakrát těsně pod vrcholem, když z Pörtschachu a Vina del Mar si pohár pro vítěze nepřivezl. Mimo antuku prorazil jen v Aucklandu, postupem mezi čtveřici nejlepších, a také v Melbourne, kde přehrál dvojici soupeřů.

Aktuální ročník odstartoval opět v Aucklandu, loučil se však ve druhém kole po vypadnutí s Troickim. Na letošním Australian Open podlehl na úvod Tsongovi. První představení na oblíbeném povrchu zvládl solidně, když jej ve Vina del Mar přehrál až ve čtvrtfinále pozdější vítěz Fernando Gonzalez. Minulý týden v Costa do Sauipe však neuspěl, Acasuso byl v prvním kole lepší. Domácí prostředí v Buenos Aires Monacovi zatím svědčí, krajanu Roitmanovi při zahajovacím utkání dokonce nadělil málokdy vídané dva kanáry. Včera musel o postup přeci jen více bojovat. Dalšího zástupce argentinské tenisové školy - Vassalla-Arguella - nakonec ve třech dějstvích aktuální světová sedmašedesátka pokořila.

O rok starší Maximo Gonzalez přišel na svět ve stejném městě jako jeho dnešní protivník. Dlouhá léta působil pouze na turnajích Futures a challengerech. Teprve sezóna 2008 přinesla průlom v kariéře hráče, kterému k proniknutí mezi elitní stovku žebříčku ATP chybí nyní pouhých osm příček. Na Roland Garros se prokousal z kvalifikace až do druhého kola hlavní části, červencový podnik v chorvatském Umagu pak znamenal dokonce semifinálovou Gonzalezovu účast. Navíc triumfoval na challengeru v San Benedettu.

Leden zahájil působením na tvrdém povrchu, což je u tohoto tenisty opravdu výjimečný moment. Maxima Gonzaleze lze totiž označit za ortodoxního antukáře. Ze salinasského challengeru si odvezl osmifinálové body, což lze brát jako úspěch. Poté už přesedlal na oranžový povrch, a ihned zazářil. Chilský Iquique mu přinesl turnajové vítězství, triumf na challengeru dodal neustále se zlepšujícímu hráči potřebné sebevědomí. Ve Vina del Mar musel absolvovat předkola, v osmifinále podlehl po vyrovnané partii svému jmenovci, Fernandu Gonzalezovi. Zde v Buenos Aires v hlavní soutěži přímo exceluje. Jednoznačně smetl už trio soupeřů, naposled včera vyprovodil z kurtu Dabula, jemuž povolil pouhé čtyři gamy.

Oba tenisty čeká dnes první vzájemné měření sil. Zvládne jej lépe zkušenější Monaco, nebo Maximo Gonzalez vyrovná postupem svůj nejlepší osobní výsledek? Bwin vypsal na výhru Monaca kurs 1.45, varianta triumfu Maxima Gonzaleze je nabízena v kursu 2.56.

Reklama