Hlavní obsah

Zopakuje Robredo prvenství z minulého týdne?

V Buenos Aires dnes vyvrcholí jediný ATP turnaj tohoto týdne hraný na oranžovém povrchu. Navázat na zdejší triumf z před dvou let se pokusí Juan Monaco, jehož finálovým soupeřem bude Tommy Robredo.

Foto: DPA/EPA

Tommy Robredo

Článek

Juan Monaco učinil první tenisové krůčky v Tandilu. Koncem března oslaví pětadvacáté narozeniny. Patří mezi antukové specialisty, vždyť na tomto podkladu dosáhl své největší úspěchy. V roce 2004 nakoukl do širší světové špičky, když postoupil dvakrát do semifinále podniku ATP. O tři roky později již dokázal získat turnajový vavřín, a to hned na třech místech. Jednu z vítězných stop zanechal též v Buenos Aires. Minulou sezónu hrál finále dvakrát, v obou případech neúspěšně.

Nový rok zahájil v Aucklandu, kde loni dosáhl semifinále. Tentokrát však vypadl již v kole druhém. S Australian Open se loučil podle očekávání hned v úvodu, francouzský bombarďák Tsonga přeci jen patří na tvrdém povrchu do jiné ligy. Poté už následovala vytoužená antuka. Ve Vina del Mar dokráčel Monaco mezi osm nejlepších, tam jej zcela zdrtil Fernando Gonzalez. Těžkého protivníka měl i minulý týden v Costa do Sauipe. Po prohře s Acasusem se tedy do dalších bojů nepodíval. Chuť si však spravil na domácím podniku v hlavním argentinském městě. Po očekávaných výhrách nad dvojicí slabších hráčů smetl ve čtvrtfinále i rozjetého krajana Maxima Gonzaleze. Včera pak byl sedmašedesátý hráč žebříčku ATP jen dva míčky od vyřazení. David Nalbandian ale nedokázal v druhé sadě proměnit při svém podání game ve vítězný, nakonec jej Monaco přehrál v tiebreaku třetího dějství.

Tommymu Robredovi bude v květnu sedmadvacet let. Ještě jako teenager ovládl v roce 2001 antukový podnik v Sopotech. K němu přidal ještě dalších šest vavřínů mezi profesionály. Ten poslední je ze srpna předešlého roku, když nenašel přemožitele ve švédském Bastadu. Přestože v oblibě tohoto Španěla je především antuka, prosadit se dokáže i na jiném podkladu. Svědčí o tom například halový titul z Mét, který si připsal před dvěma lety. Další výrazné výsledky z minulé sezóny jsou z antuky. Finále ve Varšavě i valencijský postup mezi čtveřici nejlepších, jsou solidní vizitkou. Zato vyřazení od Radka Štěpánka ve třetím kole French Open nemůže Robredo hodnotit kladně. Grandslamovým maximem z loňského roku tak zůstalo osmifinále US Open.

Letošní kolotoč turnajů odstartoval v Aucklandu, kde v osmifinále dostal pořádný nářez od Ančiče. V Melbourne smetl trojici soupeřů, mezi nejlepší šestnáctkou pak nestačil na Andyho Roddicka. Změna povrchů Robredovi prospěla. Ve Vina del Mar ještě neexceloval. Přesto chilský podnik opouštěl coby semifinalista, když jej dál nepustil Acasuso. Minulý týden v Costa do Sauipe Acasusovi porážku oplatil, a celý turnaj nakonec vyhrál. Pouhý den odpočinku zapříčinil Robredovo trápení v prvním kole aktuálního podniku proti Staracemu. Sedmnáctý hráč světa však střetnutí otočil, následně udolal i domácího Chelu. Další dvě utkání ukončil úspěšnou zkrácenou hrou druhého setu.

Oba tenisté se dnes utkají potřetí. Dosavadní bilance je vyrovnaná. Připíše si Robredo do své sbírky během týdne druhý titul, či Monaco obhájí v Buenos Aires dva roky staré vítězství? Bwin vypsal na výhru Robreda kurs 1.38, varianta úspěchu Monaca je nabízena v kursu 2.80.

Reklama