Hlavní obsah

Santoro startuje ve své oblíbené destinaci

Už druhý týden zaujímá pozici hlavního světového tenisového města Dubaj. Spojené arabské emiráty totiž hostí po ženské elitě taktéž štědře dotovaný mužský turnaj, zařazený do série ATP World Tour 500. Prvním vítězem zde v roce 1993 byl Karel Nováček. S letošním obsazením notně zamíchalo odhlášení pětice nasazených hráčů, včetně předchozího šampióna Andyho Roddicka.

Článek

Z tenistů, kteří v Dubaji v minulých letech triumfovali, se tak představí pouze Fabrice Santoro. Soupeřem francouzského veterána v úvodním kole bude Victor Hanescu.

Sedmadvacetiletý Victor Hanescu je aktuální rumunskou jedničkou. V žebříčku mu patří sedmatřicátá pozice. Pyšnit se může jediným turnajovým vavřínem ze švýcarského Gstaadu. Tento úspěch zaznamenal půlroku nazpět, ve finále dokázal přehrát Rusa Andrejeva. Přitom do té doby v roce 2008 pouze paběrkoval, na žádném předchozím turnaji nedokázal přejít přes dva hráče. Poté však přeci jen nastal obrat k lepšímu, čehož budiž důkazem semifinále v Kitzbühelu a Petrohradu. Listopadové finále dněpropetrovského challengeru pak bylo jistě důstojnou tečkou za devátým rokem tohoto takřka dvoumetrového habána mezi profesionály.

Letošní sezónu zahájil v Dauhá. Troického s Južným bez problémů přehrál, Andymu Roddickovi naopak jednoznačně podlehl. V Aucklandu se nedokázal vypořádat s Juanem Monacem. V Melbourne udolal v pětisetové bitvě Jana Hernycha, načež postrádal sílu proti Dudi Selovi. Poté startoval už pouze v Záhřebu, kde v osmifinále ztroskotal na Zverevovi.

Fabrice Santoro brázdí kolbiště bílého sportu coby profesionál již od roku 1989. Šestatřicetiletý elegán má ve své sbírce půltucet turnajových vavřínů, přičemž prvního triumfu dosáhl před dvanácti roky na domácí půdě v Lyonu. Posledním místem, kde zanechal vítěznou stopu, zatím zůstává Newport. Tradiční powimbledonský travnatý podnik ovládl v minulé sezóně. Kromě toho loni připojil dvojici semifinálových účastí - Moskva a Sydney.

Rodák z Tahiti je rovněž prvotřídním deblistou. V pořadí dvouhry mu patří na svůj věk vynikající osmapadesáté místo. V lednu startoval nejprve v Dauhá, s Rafaelem Nadalem na úvod krok držet nedokázal. Z ošklivého debaklu se však rychle vzpamatoval, na Australian Open zdolal ve druhém kole favorizovaného Kohlschreibera. Následně soutěž opustil po porážce s Roddickem. Zatím poslední Santorovo vystoupení přišlo minulý týden. V Marseille jej pokořil v třísetovém duelu krajan Benneteau.

Ze tří vzájemných utkání dvakrát uspěl rumunský hráč. Dokáže Santoro svého mladšího soupeře přehrát, nebo v dalším kole uvidíme Hanesca? Bwin mírně favorizuje Hanesca, na jehož výhru vypsal kurs 1.73, varianta vítězství Santora je ohodnocena kursem 1.99.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články