Hlavní obsah

Tursunov hledá cestu z krize

Nejprestižnější mužský tenisový turnaj tohoto týdne se odehrává v Dubaji. I přes absence velkých jmen nabízí podnik zařazený do série ATP World Tour 500 kvalitní obsazení. O postup do druhého kola si zahrají také Andreas Seppi a Dmitry Tursunov.

Článek

Andreas Seppi oslavil v sobotu pětadvacáté narozeniny. Dlouhodobá italská jednička zažívá mírný ústup z vydobytých pozic, přesto stále okupuje solidní šestatřicáté místo žebříčku ATP. Před čtyřmi lety dosáhl prvních výraznějších úspěchů, když v Palermu postoupil mezi nejlepší čtveřici, navíc z hamburského Masters odjížděl coby čtvrtfinalista. V roce 2007 si zahrál dokonce finále, v Gstaadu titul ale nezískal.

Loni se opět blýskl v Hamburku, v přístavním městě dokráčel do semifinále. Další čtveřice soutěží pak nesla čtvrtfinálovou stopu. Z Wimbledonu a US Open přivezl účast mezi dvaatřicítkou nejlepších.

Zato letos na lepší časy čeká zatím marně. V Dauhá sice porazil Gremelmayera, poté však přišla série čtyř porážek. V kvapíkovém tempu tedy opustil nejen katarský podnik, nýbrž i klání v Sydney, Melbourne Parku i Záhřebu. Alespoň po jedné vydřené výhře zaznamenal v Rotterdamu a minulý týden v Marseille. Přesto však nová sezóna Seppimu nevychází zdaleka podle představ.

O dva roky mladší Dmitry Tursunov pochází z Moskvy. Jeho sbírka čítá již pětici turnajových vavřínů. Mezi širší světovou špičku vstoupil v roce 2006. V tomto období získal premiérové prvenství z Bombaje, wimbledonské osmifinále navíc zůstává osobním maximem současné světové devětadvacítky.

Uplynulý rok začal pouť kolotočem bílého sportu výborně, hned v lednu nenašel přemožitele v Sydney. Specialista na tvrdé povrchy uzmul prvenství též v Métách, kde v semifinále vyřadil Radka Štěpánka. Výraznější stopu zanechal ještě v Indianapolis, Gilles Simon z Francie ale finále zvládl lépe. Co se turnajů velké čtyřky týče, podával vyrovnané výkony, práh třetího kola však na žádném nepřekročil.

V sezóně 2009 zůstává Tursunov daleko za očekáváním. Starty v Dauhá, Sydney i Australian Open proměnil ve tři prohry, pocit vítězství zažil až v Záhřebu. Trio kvalifikačních utkání sice zvládl, v prvním kole jej však vyřadil Gulbis. Rotterdamské klání zvládl lépe. Francouzi Clementovi nedal žádnou šanci, v prvním dějství druhého kola vzdoroval statečně Tsongovi. Pozdějšího turnajového vítěze ale přelstít nedokázal. Stejný scénář, vypadnutí v druhém kole, měl pro Tursunova i podnik v Marseille.

Jediný vzájemný duel před čtyřmi lety v New Havenu ovládl Seppi. Přinese souboj dvou trápících se tenistů tentokrát výhru ruskému hráči? Bwin favorizuje Tursunova, na jehož vítězství vypsal kurs 1.53, varianta úspěchu Seppiho je ohodnocena kursem 2.34.

Reklama