Hlavní obsah

Splní Chardy úlohu favorita?

Série turnajů hraných na tvrdých površích pokračuje v Americe již třetím podnikem. Tento týden se hraje v Delray Beach, kde si tenisté rozdělí rovný půlmilion dolarů. O čtvrtfinálové vstupenky svedou souboj také Jeremy Chardy s Andrejem Golubevem.

Článek

Jeremy Chardy patří k talentům francouzského tenisu. Jednadvacetiletý hráč sice na premiérový titul z okruhu ATP stále čeká, avšak jeho výkonnost má stále stoupající tendenci. Aktuální světová dvaapadesátka má v oblibě především antuku, o čemž svědčí například osmifinálová účast na posledním French Open. Cestou do čtvrtého kola zdolal například Nalbandiana či Tursunova. Čtvrtfinálovou stopu zanechal v Gstaadu. Připsal si také triumf z challengeru v Grazu. O tom, že dokáže zahrát i mimo oranžový povrch, přesvědčil v Moskvě, postupem mezi osmičku nejlepších.

Letošní rok odstartoval v Dauhá, kufry však balil po prvním kole. Sydneyjská Chardyho pouť byla úspěšnější, z předkol se prokousal až do čtvrtfinále, dále jej nepustil krajan Gasquet. Na Australian Open zdolal podle očekávání Brazilce Marcose Daniela, poté podlehl Novaku Djokovičovi. Životního výsledku dosáhl v Johannesburgu, po skalpech kvartera protivníků postoupil mezi dvojici nejlepších. Přitom v semifinále utekl Davidu Ferrerovi z několika mečbolů. Vyrovnané utkání sehrál rovněž s Tsongou, větší zkušenosti z velkých zápasů nakonec rozhodly ve prospěch soupeře. V Marseille vzdoroval na úvod Djokovičovi více nežli v Melbourne, přesto znovu odešel poražen. Aktuální klání v Delray Beach zahájil vyřazením Haase.

Stejně starý Andrej Golubev nemá v Kazachstánu konkurenci. Současný stopatnáctý hráč žebříčku ATP pochází z městečka Volzhskij, které patřící k Rusku. První čtyři roky profesionální kariéry objížděl podniky nižší kategorie. Teprve loni vstoupil více do povědomí tenisové veřejnosti. Ovládl challengery v Heilbronnu a Astaně, pořádný poprask způsobil ale až v říjnu. To šokoval příznivce bílého sportu postupem do finále v Petrohradu. Přitom musel projít napřed kvalifikací. V hlavní soutěži zůstali na raketě Golubeva mimo jiné Zverev a Safin. V posledním duelu jej z kurtu vyhnal jednoznačně Andy Murray, přesto Golubev na petrohradské působení určitě bude vzpomínat v dobrém.

Kdo očekával další Kazachovo zlepšování, musí být zklamán. Bilance nové sezóny totiž vyznívá tristně. V Brisbane, Sydney, Melbourne ani Marseille totiž nezaznamenal Golubev jediný úspěch. Vítězství prvního kola z Delray Beach proti domácímu Evanu Kingovi však netřeba přeceňovat. Šestnáctiletý junior naprosto postrádá zkušenosti, vždyť pouze dvakrát startoval na malém challengeru ve Winnetce.

Jediné vzájemné utkání hrané na tvrdém podkladu zvládl lépe před třemi lety Golubev, další dvě antuková měření sil ovládl Chardy. Postará se letos naprosto neškodný Kazach o překvapení, nebo mezi osmičkou nejlepších uvidíme zástupce země galského kohouta? Bwin favorizuje Chardyho, na jehož triumf je vypsán kurs 1.27, varianta postupu Golubeva má kurs 3.40.

Reklama