Hlavní obsah

Szavayová se znovu našla

Eurotip.cz

Ještě v polovině minulého roku by o favoritce utkání Agnes Szavayové s Vaniou Kingovou nebylo pochyb. Rozlet talentované Maďarky se však v druhé části předešlé sezóny prudce zastavil. Po měsících trápení se však Szavayová opět probudila v mexickém Monterrey, kde se dnes pokusí probojovat mezi nejlepší osmičku.

Článek

Dvacetiletá Agnes Szavayová pochází z Kiskunhalasu. Před čtyřmi lety na sebe upozornila v Modeně, kde na oranžovém povrchu zanechala semifinálovou stopu. O dva roky později již třímala v rukou pohár pro vítězku v Palermu a Pekingu, navíc připojila finálovou účast v New Havenu. Postup mezi osmičku nejlepších z US Open rovněž nesl punc kvality. Loni se blýskla v Paříži, na tvrdém povrchu zůstala v únoru jen těsně pod vrcholem. Po čtyřech neúspěšných podnicích v řadě následovalo trio čtvrtfinálových působení. Slušný počin zaznamenala ve Wimbledonu, odkud odjížděla coby osmifinalistka. Poslední výrazný výsledek přišel díky postupu mezi elitní kvarteto v Bad Gasteinu. Od té doby nedokázala pohledná blondýnka vyhrát více než jedno utkání v řadě.

Novou sezónu odstartovala hongkongskou exhibicí. Na zdejší dvě prohry navázala stejným počinem v Hobartu, Melbourne, Paříži i Dubaji. Špatně málem dopadla taktéž v Acapulcu. Přes prohru v kvalifikaci nakonec hlavní soutěž okusila, a překvapila dvojicí výher. Navíc ve finále sebrala set pozdější šampiónce, Venus Williamsové. Zde v Monterrey na úvod aktuální sedmadvacátá hráčka žebříčku WTA zcela vymazala z kurtu Parmentierovou z Francie.

Taktéž Vania Kingová teprve nedávno opustila teenagerovský věk. Místem narození této Američanky je město Monterey Park, tedy velmi podobně znějící jako aktuální podnik v Mexiku. V roce 2006 vlétla mezi širší světovou špičku semifinálovým úspěchem v Bengalúru, který ještě o osm měsíců později překonala triumfem z Bangkoku. Kdo očekával začlenění Kingové k nejužší elitě, musí být zklamán. Takřka dva a půl roku se totiž současná stoosmá tenistka planety nedokázala k výše zmíněným výsledkům ani přiblížit. Předchozí rok se připomněla pouze v Cincinnati a právě v Monterrey. Na obou podnicích pronikla mezi nejlepší osmičku.

Letos debutovala v Brisbane, svým jedním vítězstvím nezklamala ani nezazářila. Z Australian Open odjížděla spokojenější, třetí kolo grandslamového turnaje rozhodně není špatnou vizitkou. Po nevydařeném startu midlandské ITF soutěže opět zavítala na klání WTA. Lucie Šafářová však Kingovou mezi osmičku nejlepších v Memphisu nepustila. V Monterrey musela mladá hráčka projít sítem předkol, což zvládla na výbornou. V prvním kole hlavní soutěže pak doslova smetla Kláru Zakopalovou, jíž povolila pouhých pět gamů.

Obě hráčky se dnes utkají poprvé. Uvidíme v dalším kole žebříčkově lépe postavenou Szavayovou, nebo uspěje její americká vrstevnice? Bwin favorizuje Szavayovou, na jejíž vítězství vypsal kurs 1.34, na triumf Kingové si můžete vsadit v kursu 2.99.

Reklama