Hlavní obsah

Zdolá Šafářová nevyzpytatelnou Kanaďanku?

Po očekávané výhře nad talentovanou, avšak kvalitativně stále zaostávající Oudinovou, čeká Lucii Šafářovou ve druhém kole prestižního podniku v Indian Wells Aleksandra Wozniaková, tedy soupeřka o mnoho tříd lepší než v případě Američanky v úvodním dějství.

Článek

Rodačka z Brna Lucie Šafářová oslavila v únoru dvaadvacáté narozeniny. K širší světové špičce patří již čtyři roky. Svůj první turnajový vavřín získala v Estorilu 2005, k čemuž v témže období připojila prvenství z Forest Hills, kde triumfovala i minulý rok. Pohár pro vítězku si přivezla rovněž z australského kontinentu, přemožitelku nenašla tři léta nazpět v Gold Coast. Předchozí sezónu kromě výše zmíněného úspěchu příliš nezářila, světlou výjimkou se stalo pouze účinkování na olympijských hrách v Pekingu, odkud odjížděla coby osmifinalistka, či postup mezi osm nejlepších na turnaji v Barceloně.

Letošní rok zahájila brisbanským čtvrtfinále. Po skalpech dvou tenistek měla rozehraný slibně i duel třetího kola v Melbourne, bohužel však nakonec Bartoliovou nezdolala. Nezanedbatelný je rovněž příspěvek Šafářové ve Fed Cupu, kdy aktuální světová osmačtyřicítka přehrála Carlu Suarezovou, čímž učinila rozhodující krok k vítězství české reprezentace. Slušné představení odehrála rovněž v Memphisu, zde zanechala čtvrtfinálovou stopu. Antukové působení v Acapulcu mělo jepičí trvání, Italka Vinciová byla v prvním kole lepší. Opětovný návrat k tvrdým povrchům přinesl Šafářové další čtvrtfinálový korálek, dosáhla jej v Monterrey. Zde v Indian Wells po jasném triumfu s Oudinovou hodlá sympatická Češka opět prorazit.

Aleksandara Wozniaková pochází z Montrealu. Jednadvacetiletá kráska nemá ve své zemi konkurenci. Talent prokázala již před čtyřmi lety, kdy ovládla tři podniky ITF. Následující sezónu se blýskla i mezi elitou. Ve Štrasburku, Bengalúru a domácím Quebecu pronikla mezi osm nejlepších, k čemuž připojila třetí kolo z Australian Open. Na marocké finále z Fesu 2007 navázala v uplynulém roce. Ve Stanfordu tamní klání zcela ovládla, semifinálové body uhrála v Tokiu a Quebecu. V Cincinnati a Herogenboschi pak otevřela čtvrtfinálové brány.

Jednatřicátá nejlepší tenistka planety v nové sezóně pouze paběrkuje. V Aucklandu sice udolala Rybárikovou, nicméně poté vyhořela s Japonkou Moritaovou. S Hobartem se loučila dokonce v prvním kole. Australian Open poté Wozniakové při losu mnoho vstřícnosti nenabídlo. Němka Sabine Lisická totiž oplývala v lednu výbornou formou, čehož také ve vzájemném souboji dokázala využít, a poslala tak reprezentantku země javorových listů z kola ven. Od té doby se Wozniaková na žádném podniku nepředstavila.

Dnes se obě hráčky utkají vůbec poprvé. Uspěje lepší formou oplývající Šafářová, nebo v dalším kole uvidíme žebříčkově lépe postavenou Wozniakovou? Bwin favorizuje Šafářovou, na jejíž výhru vypsal kurs 1.50, varianta triumfu Wozniakové je nabízena v kursu 2.41.

Reklama