Hlavní obsah

Fribourg touží opět překvapit

Zajímavé menu servíruje dnes svým příznivcům nejvyšší švýcarská hokejová soutěž. Na programu jsou druhé zápasy semifinále play-off. Překvapení NLA, Fribourg, přivítá na svém ledě Davos, jemuž bude chtít vrátit porážku z úvodního měření sil.

Článek

HC Fribourg-Goterón za sedm desítek let své existence stanul čtyřikrát těsně pod vrcholem, titul šampióna v zemi helvetského kříže však v klubové sbírce dosud chybí. V minulém ročníku propluli Draci mezi nejlepší osmičku na poslední chvíli, a ve čtvrtfinále se postarali vyřazením lídra základní části Bernu o pořádný poprask. Následně tým podlehl Servette Ženeva.

Takřka na vlas stejný scénář se opakoval i letos. Pouze vstupenka do play-off měla hodnotu sedmé pozice, soupeřem na úvod vyřazovacího dějství byl Curych. Před aktuálním vítězem Ligy mistrů Fribourg neměl žádný přehnaný respekt, vždyť série skončila šokujícím způsobem. Curych neuhrál ani jedinou výhru, a sezóna pro něj skončila obrovským zklamáním.

Co ztratit nemají Draci ani v semifinále. Přes dobrý začátek nakonec první střetnutí vyznělo jednoznačně pro Davos. V play-off střelecky září Julien Sprunger, autor pěti přesných zásahů, tento hráč zaznamenal nejvíce gólů Fribourgu již v základní části. Kvalitní práci na brankářském postu odvádí Sébastien Caron, který prakticky vychytal svému týmu postup mezi nejlepší čtveřici. Domácí pro dnešek nemohou počítat s dvojicí Boutter, Chouinard.

„V prvním utkání jsem postrádal u svých hráčů větší vůli po vítězství. Pevně doufám, že tomu v odvetě bude jinak. Podlehnout uspokojení z postupu přes Curych by bylo velkou chybou. Je před námi další výzva,“ uvedl trenér Fribourgu Serge Pelletier.

HC Davos je osmadvacetinásobným mistrem své země. Slavný klub loni vypadl v semifinále s Curychem, a tak touží letos dokráčet přinejmenším mezi nejlepší duo. Na rozdíl od Fribourgu museli hosté o pokoření čtvrtfinálového protivníka usilovat v sedmi střetnutích. Díky jednoznačnému vítězství v posledním klání nakonec Davos Lugano přeci jen vyřadil. Mužstvo vedené trenérem Arnem Del Curtem spoléhá na vyrovnanost kádru, bodově dokáže pravidelně přispívat velké množství hráčů.

Pozici brankářské jedničky zaujímá Leonardo Genoni, vůdcem zadních řad je kapitán Marc Gianola. Při hře dopředu je hodně vidět Andreas Ambühl, který ovládl týmovou produktivitu v základní části. Hlavní hvězdou prvního semifinálového zápasu byl Reto von Arx. Za stavu 0-1 zavelel přihrávkou na vyrovnávací branku Blattera k obratu, načež připojil ke vstřelenému gólu ještě další asistenci. Celkově tak největší opora týmu zaokrouhlila svou bodovou sbírku ve vyřazovací části na rovnou desítku.

Davos nemůže pro dnešní utkání počítat se službami nemocného Petra Sýkory, k dispozici není ani zraněný Lukas Stoop. Zejména absence českého útočníka může hru hostů výrazně ovlivnit. V mužstvu působí rovněž Josef Marha a Petr Tatíček.

V základní části oba týmy ve vzájemných duelech zaznamenali po třech vítězstvích. Podaří se domácím stav série srovnat, či učiní Davos další krok k očekávanému postupu? Bwin vypsal na výhru Fribourgu kurs 2.45, nerozhodný výsledek je nabízen v kursu 4.35., na triumf Davosu si můžete vsadit v kursu 2.25.

Reklama