Hlavní obsah

Napodobí Verdasco své melbournské tažení?

Posledních šestnáct tenistů zůstalo ve hře mužské části podniku v Indian Wells, zařazeného do série ATP World Tour 1000. O čtvrtfinálové vstupenky si zahrají v jednom z utkání také Fernando Verdasco a Philipp Kohlschreiber.

Článek

Phillip Kohlschreiber zaujímal počátkem roku pozici německé jedničky. Z osmadvacáté příčky však klesl na nynější šestatřicáté místo, a tak jej přeskočili krajané Schuettler a Kiefer. Pětadvacetiletý hráč dokázal k mnichovskému prvenství z května roku 2007 v uplynulé sezóně připojit další vavřín. V Aucklandu na Novém Zélandu nenašel během pěti zápasů přemožitele, a tento výsledek předznamenal nejlepších dvanáct měsíců kariéry rodáka z Augsburgu.

Daleko od triumfu nebyl v uplynulé sezóně v Halle, zde podlehl až v těsně pod vrcholem Rogeru Federerovi. Svou všestrannost prokázal i na ostatních površích, za zmínku stojí jistě postup mezi nejlepší čtveřici ve Vídni, či čtvrtfinále z Cincinnati. Z grandslamových představení zanechal nejlepší dojem v Melbourne, kde loni po skalpu Roddicka zanechal osmifinálovou stopu.

V roce 2009 svůj stín zatím Kohlschreiber nepřekročil. V Dauhá podlehl ve čtvrtfinále Federerovi, o týden později v Aucklandu rovněž zdolal dvojici soupeřů, ovšem k dalšímu souboji již nenastoupil. Bolavé rameno šetřil na Australian Open, ve druhém kole ale jeho cesta úvodním podnikem velké čtyřky skončila. V pěti setech ztroskotal na raketě veterána bílého sportu, Santora z Francie. Těžký los přiřkl v Rotterdamu do cesty Kohlschreiberovi na úvod dalšího zástupce země galského kohouta. I přes vyrovnaný průběh však přes Gillese Simona nepřešel. V Dubaji jej vyřadil ve druhém kole David Ferrer. Potřebný impuls přeci jen získal, a to v Davis Cupu. Za nepříznivého stavu 0-1 na zápasy otočil duel s Jurgenem Melzerem, ačkoliv rakouský protivník měl již dva sety k dobru. Zde v Indian Wells zdolal Kohschreiber trojici soupeřů, čímž dosáhl letošního maxima. Přesto však nepůsobí jistým dojmem, Oliviera Patienceho i Nicolase Lapenttiho udolal až ve třech dějstvích.

O necelý měsíc mladší Fernando Verdasco pochází z Madridu. Aktuální světová desítka patří k menšině tenistů hrajících levou rukou. První triumf si připsal před pěti lety na oranžovém povrchu ve Valencii. Loni v Umagu opět na antuce připojil další vavřín. Grandslamovým maximem zůstávalo až do letošního roku osmifinále. Do této fáze podniků elitní čtyřky postoupil dvakrát ve Wimbledonu, Roland Garros a jednou na US Open.

Se starty v nové sezóně Verdasco šetří, ovšem když už se někde představí, hraje výborně. V Brisbane dokráčel až do finále, kde jej po boji přehrál Radek Štěpánek. Před Australian Open zvolil na rozehrání ještě účast v exhibičním kooyongském klání. S bilancí dvou výher a jedné porážky odjížděl do Melbourne v dobrém rozpoložení.

Zde předvedl fantastickou jízdu. Za první tři kola povolil svým soupeřům pouhých dvanáct her, přičemž Radku Štěpánkovi oplatil brisbanskou porážku i s úroky. Nynější českou jedničku poslal ze hry ven i se dvěma kanáry navrch. To ovšem nebylo zdaleka všechno. Na sympatického Španěla si nepřišel Andy Murray ani Tsonga. Nádhernou podívanou poté nabídl divákům v semifinále v utkání s Rafaelem Nadalem. Strhující pětisetové drama nakonec pro sebe získala světová jednička, která posléze celý turnaj zakončila vítězstvím. Přesto si Fernando Verdasco v Austrálii dokázal, že se může směle měřit s absolutní světovou špičkou. Od té doby laboroval se zraněním. Do Indian Wells však dorazil opět v plné síle. Po očekávaném skalpu Bellucciho smetl v pondělí Gasqueta, jeho výkon opět připomněl lednové výborné výkony. Verdascovým plánem je trvalejší usazení v elitní desítce. Je zřejmé, že potenciál má tento Španěl ještě vyšší.

Oba hráči změří své síly na okruhu ATP popáté. Bilance kvarteta odehraných utkání hovoří ve prospěch Kohlschreibera, který se radoval ze tří vítězství. Podaří se letos skvělému Verdascovi tentokrát uspět, nebo mezi nejlepší osmičkou uvidíme německého tenistu? Bwin vypsal na výhru Verdasca kurs 1.27, na triumf Kohlschreibera si můžete vsadit v zajímavém kursu 3.40.

Reklama