Hlavní obsah

Ve šlágru šipkařské Premier League se utkají Taylor s Barneveldem

Zajímavou podívanou slibuje čtvrteční zápas šipkařské Premier League mezi Philem Taylorem a Ramondem van Barneveldem. Oba přátelé jsou tradičními protivníky a i letos budou usilovat o vítězství v soutěži.

Foto: PDC

Phil Taylor

Článek

Phil Taylor, který už v šestnácti nechal školy a začal pracovat, je považován za nejlepšího hráče v historii tohoto sportu. Od konce 80. let, kdy za podpory legendárního Erica Bristowa vtrhl na scénu, tento famózní Angličan vyhrál 14x mistrovství světa, naposledy letos v lednu. Poprvé triumfoval v roce 1990 právě proti svému mentorovi Bristowovi, když před startem šampionátu na něj byl kurs 250 k jedné.

Ohromit fanoušky šipek se podsaditému Taylorovi povedlo v roce 2002, kdy v Blackpoolu dokázal před televizními kamerami poprvé ukončit zápas devíti šipkami (ukázka zde). Potřebnou 501 zařídilo sedm přesných zásahů triplu 20, následovaných triplem 19 a dablem 12.

V Premier League osmačtyřicetiletý Taylor, který má s manželkou Yvonne čtyři děti, naposledy porazil Johna Parta 8:3 na sety. Během zápasu pětkrát trefil maximální hodnotu tří šipek 180, stejněkrát se mu podařilo naházet 140. Van Barneveld porazil Jelle Klaasena také 8:3. V průběžném hodnocení je Nizozemec čtvrtý, Taylor na druhém místě ztrácí na vedoucího Wadea jediný bod.

Raymond van Barneveld je jedním z Taylorových největší soupeřů a zároveň nejlepších přátel. Dlouho se nestřetávali, protože každý působil v jiné organizaci, to se po Holanďanově příchodu do PDC změnilo. Jejich první vzájemný zápas skončil v roce 2006 remízou 7:7.

Taylor přišel o pozici světové jedničky loni v lednu, v červnu ji ale opět získal zpět. Na letošním mistrovství světa se oba utkali znovu a van Barneveld utrpěl zničující porážku. Prohrál 1:7, přičemž Taylor měl průměr tří šipek 110,9 bodu. Ve čtvrtek má tak sympatický Nizozemec šanci na odplatu.

Na domácí Taylora si můžete vsadit v kursu 1,40, na jeho soupeře vypsali bookmakeři Tipsportu kurs 4,65 a na remízu můžete využít kurs 5,50.

Reklama