Hlavní obsah

Americká klasika se vrací

Svým významem baseball v zámoří přesahuje hranice sportu. Pálka, míč a rukavice podporují národní hrdost. Baseball je pro mnohé Američany stejně zásadní jako rodina či úspěch v byznysu. Spoustu fanoušků však má i v srdci Evropy. Do kursové nabídky Tipsportu znovu vstoupila MLB, nejslavnější baseballová soutěž planety.

Foto: newyork.yankees.mlb.com

Baseballista New York Yankees Alex Rodriguez

Článek

Lídr z Bronxu Příznivci „nejrychlejších šachů na světě“ se dočkali, začíná nová sezona zámořské MLB. Hlavním favoritem je tradičně New York Yankees, historicky nejúspěšnější klub s největším rozpočtem a spoustou hvězd. Na triumf giganta z Bronxu si vsaďte v kursu 6,5:1. Papírově slabší soupeři však doufají, že nejslavnější baseballová soutěž sepíše další nezapomenutelný příběh s nečekaným koncem. Třeba jako v minulé sezoně.

Hromy, blesky, trofej Lidé ve Philadelphii rozpustile křepčili v ulicích a reverend rozhoupal zvony v chrámu. Celé město slavilo po osmadvacetiletém čekání triumf Phillies ve Světové sérii. Jeden z nejstarších týmů soutěže porazil ve finále Tampu Bay Rays 4:1 na zápasy. Poslední souboj začal v pondělí, ale v polovině šesté směny musel být kvůli nepřízni počasí předčasně ukončen. Blesky protínaly nebe nad Philadelphií i o den později, a tak se pokračovalo až ve středu. Ve více než stoleté historii Světové série se vůbec poprvé stalo, že se zápas kvůli dešti nedohrál v plánovaném termínu. Přerušená bitva hostům zkomplikovala situaci. Kvůli prodlouženému pobytu si museli najít nový hotel. Volný se našel až čtyřicet kilometrů daleko. Philadelphia se dostala do vedení ještě v pokračování šesté směny, ale Tampa Bay zásluhou homerunu Rocca Baldelliho v další směně srovnala. Výhru Phillies a zisk trofeje zařídil v dohrávce sedmé směny úspěšným odpalem Pedro Feliz. „Vždycky jsem si myslel, že můžeme vyhrát Světovou sérii. Věděl jsem, že jsme schopni porazit kohokoliv v soutěži,“ rozplýval se po triumfu trenér vítězů Charlie Manuel. Na obhajobu Phillies sázejte v kursu 15:1.

Pohádkový příběh Ovace si vysloužila i Tampa Bay, která nedotáhla do konce svoji pohádkovou story. Pro Rays, kteří byli v roce 2007 nejhorším týmem celé MLB, byl postup do finále obrovským úspěchem. Podceňovaný klub z Floridy se poprvé probojoval do play off. „Jen málo lidí si myslelo, že bychom se mohli dostat až sem. Teď už celá země ví, kdo jsme, stejně jako celý svět,“ prohlásil kouč Joe Maddon. Budeme i letos svědky vzpoury outsiderů?

Reklama