Hlavní obsah

Čtvrtá výzva: Le Mans!

Do země galského kohouta se stěhuje seriál mistrovství světa silničních motocyklů. Kdo ovládne Velkou cenu Francie? Hlavním hitem českých fanoušků a sázkařů jsou čtvrtlitry, ve kterých startují Lukáš Pešek a Karel Abraham.

Článek

Loni smůla… a letos?

V závěsu za elitní desítkou se drží po třech letošních závodech mistrovství světa silničních motocyklů Lukáš Pešek. Český jezdec v kategorii čtvrtlitrů nasbíral patnáct bodů, což stačí na jedenácté místo. Jeho konkurent Karel Abraham je se sedmi body sedmnáctý. Svoji pozici si Češi mohou vylepšit o víkendu ve Francii. Oba doufají, že se nebude opakovat loňský smolný závod, kdy na trati v Le Mans nebodovali. Pešek, jenž tehdy v kvalifikaci vybojoval patnácté místo a čtvrtou startovní řadu, se po skvělém úvodu posunul na nadějnou devátou pozici. V těžkých podmínkách na osychající trati ji však neudržel a v sedmém kole podklouzl. „Byl to divný pád. Šel jsem na brzdy, ulítlo mi zadní kolo a skončil jsem na zemi. Navíc jsem přišel o levou stupačku. Zkoušel jsem ještě pokračovat, ale pak jsem zajel do boxů. Hodně jsem ztratil a už to nemělo cenu,“ komentoval Pešek marný boj. Šance Abrahama na dobré umístění skončila po pádu v předposledním kole.

Bilance českých jezdců:
Velká cena Kataru
Abrahamnedokončil
Pešek13. místo
Velká cena Japonska
Abraham9. místo
Pešek7. místo
Velká cena Španělska
Abrahamnedokončil
Pešek13. místo

Elitní desítka i pády

Vstup do aktuální sezony zvládl lépe Pešek, který při loňské premiéře ve dvěstěpadesátkách dosáhl na celkové patnácté místo. Třiadvacetiletý motocyklista si v úvodní deštivé Velké ceně Kataru připsal tři body za třináctou pozici, jeho o čtyři roky mladší soupeř Abraham závod pod umělým osvětlením na okruhu Losail po pádu nedokončil. Nejvýrazněji se Češi prosadili ve druhém podniku v Japonsku. Pešek obsadil na okruhu v Motegi sedmé místo. Do elitní desítky se propracoval i šestnáctý jezdec loňské klasifikace čtvrtlitrů Abraham. Závodník, jenž se poprvé představuje v roli továrního jezdce Aprilie, skončil dvě příčky za svým krajanem. Na úspěch v Japonsku čeští motocyklisté nedokázali navázat v minulém závodu ve Španělsku, oba zopakovali umístění z letošní katarské premiéry. Pešek dojel třináctý, Abraham v Jerezu nezvládl pravotočivou zatáčku, doklouzal po zemi mimo trať a závod pro něj předčasně skončil. Rozmnoží Češi ve Francii svoji bodovou sbírku?

Reklama