Hlavní obsah

Finále Copa Libertadores začíná!

Komu tento rok připadne pocta být klubovým fotbalovým šampionem Jižní Ameriky? O pohár pro vítěze jubilejního 50. ročníku Copa Libertadores, neboli Poháru osvoboditelů, se poperou argentinští Estudiantes s brazilským Cruzeirem. První finálový zápas se hraje v noci na čtvrtek od 2:50, odveta je naplánována na 16. července.

Článek

Oba finalisté už se v letošním ročníku soutěže střetli, byli soupeři v základní skupině a striktně ovládali domácí pole. Na něm nejprve zvítězilo Cruzeiro 3:0, aby mu protivník v odvetě porážku oplatil poměrem 4:0. Estudiantes La Plata, kteří Pohár osvoboditelů dobyli naposledy před 39 lety, kdy zakončili sérii tří vítězství v řadě, jsou v tomto ročníku na domácím hřišti absolutně suverénní, vyhráli všech sedm zápasů, v nichž nedostali ani gól! Šestý tým právě skončené jarní části argentinské ligy tak bude pro první duel favoritem bookmakerů Tipsportu (kursy 1,95 – 1,21 – 3,20 – 1,67 – 3,50).

Cruzeiro, třetí klub minulého ročníku brazilské ligy, je po devíti zápasech nové sezony až třinácté. O to lépe si vede proti svým domácím konkurentům v kontinentálním poháru. Ve čtvrtfinále vyřadil celek z Belo Horizonte úřadujícího brazilského mistra Sao Paulo po výsledcích 2:1 a 2:0 a v semifinále si poradil s aktuálním vicemistrem Grémiem po vítězství 3:1 doma a remíze 2:2 venku. Na hřištích svých soupeřů tak Cruzeiro v prestižní jihoamerické soutěži prohrálo jen jediný zápas, ten s Estudiantes. Pokud by Brazilci dokázali ve finále zvítězit, dočkali by se triumfu v Copa Libertadores poprvé od roku 1997.

Reklama