Hlavní obsah

Hungaroring může opět zdramatizovat MS formule 1

Jediný okruh mistrovství světa formule 1 je na území bývalé východní Evropy. Již téměř třiadvacet let hostí maďarský Hungaroring prestižní seriál. Tradiční letní termín přináší extrémní teploty, vítězství na pomalé trati bude obhajovat Fin Kovalainen z McLarenu. Pokud by se jezdcům Red Bullu podařilo vyhrát i třetí závod v řadě, situace na čele průběžného hodnocení by se mohla ještě více zdramatizovat.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Vítěz Velké ceny Německa Mark Webber (uprostřed) oslavuje s týmovým kolegou ze stáje Red Bull Sebastianem Vettelem (vlevo) a třetím Felipem Massou s vozem ferrari.

Článek

Okruh byl vybudován během osmi měsíců a leží přibližně 20 kilometrů severovýchodně od Budapešti. Premiérový závod 10. srpna 1986 vyhrál Brazilec Nelson Piquet, před krajanem Ayrtonem Sennou a Britem Nigelem Mansellem. Očekávaný závod ale musel být na pomalé trati po překročení dvouhodinového limitu ukončen.

Klíčem k úspěchu je stejně jako v Monaku vydařená kvalifikace, na technické trati se plně projeví dovednosti pilotů. Zatím poslední závod vyhrál před rokem Fin Kovalainen, kterému k premiérovému triumfu v seriálu pomohly technické potíže Ferrari Felipeho Massy. Brazilec musel odstoupit tři kola před koncem. Životního výsledku dosáhl druhým místem německý jezdec Toyoty Timo Glock, třetí dojel Fin Räikkönen s Ferrari.

Vítězové předchozích závodů:

2003 - Fernando Alonso (Šp./Renault)

2004 - Michael Schumacher

2005 - Kimi Räikkönen (Fin./McLaren)

2006 - Jenson Button (Brit./Honda)

2007 - Lewis Hamilton (Brit./McLaren)

2008 – Heikki Kovalainen (Fin./McLaren)

Obhájit vítězství se ale v Maďarsku podařilo naposledy v roce 2000 Mikovi Häkkinenovi s McLarenem. Protože ale jeho nástupce Kovalainen, stejně jako úřadující mistr světa Hamilton, letos nemají příliš konkurenceschopný vůz, nedá se obhajoba předpokládat ani letos.

Podle bookmakerů Tipsportu je největším favoritem na celkové vítězství Sebastian Vettel s kursem 2,70, v těsném závěsu lídr mistrovství Jenson Button s kursem 3,50, kterého následuje vítěz poslední VC Mark Webber s kursem 4,00.

Reklama