Hlavní obsah

Čeští basketbalisté v baráži proti Ukrajině!

Na druhou výhru v baráži o udržení v elitní evropské divizi dnes zaútočí čeští basketbalisté v duelu s Ukrajinou. Svěřence trenéra Michala Ježdíka tak znovu čeká těžká zkouška na domácí palubovce pražské haly Folimanka, v níž chtějí navázat na sobotní úspěch proti výběru Maďarska.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Pumprla (v bílém) v souboji s Maďarem Bódim

Článek

„Vítězství nad Maďarskem bylo velmi důležité, protože udržení domácí neporazitelnosti by mohlo být klíčem k úspěchu,“ podotkl pivot Petr Benda. Po dvou odehraných zápasech je zřejmé, že boj o udržení v elitní evropské divizi bude napínavý až do konce a rozhodovat by mohlo právě domácí prostředí.

Kromě Česka, Maďarska a Ukrajiny jsou ve skupině ještě Estonci a všechny reprezentační výběry mají zatím na kontě shodně po jednom vítězství. Ačkoliv Češi vydřeli s Maďarskem těsnou výhru, i po úspěšném zápase zůstávají při zemi. „Kluci zůstávají při zemi. Stejně jako nepropadají velkému pesimismu po neúspěchu,“ řekl Ježdík.

Ukrajinský výběr dnes bude hrát téměř o vše. Tým totiž naprosto vyhořel v zápase na maďarské palubovce, ale do hry se vrátil sobotním vítězstvím nad Estonskem, ačkoliv ještě ve třetí čtvrtině utkání prohrával. Estonsku Ukrajinci nasázeli deset trojek a tím výrazně nakročili k vítězství. „Střelce mají opravdu excelentní. Na druhou stranu mají výhodu i v celkové velké výšce své sestavy, například disponují pěti velkými a těžkými pivoty, což se dnes už příliš nevidí,“ poznamenal Ježdík.

Kouči českého výběru dělají vrásky na čele i zranění hráči. Dlouhodobě se český tým musí obejít bez svých hvězd Jiřího Welsche a Luboše Bartoně, v zápase proti Maďarsku se však zranil další z klíčových hráčů Pavel Slezák, jenž si s největší pravděpodobností natrhl lýtkový sval. Očekává se, že díru v sestavě zacelí Lukáš Kraus ze španělského celku Fuenlabrada. „Už má dost zkušeností, které se nám mohou hodit,“ uzavřel Ježdík.

Podle vypsaných kursů bookmakerů Tipsportu jsou favoritem domácí Češi, na které si můžete vsadit s kursem 1,28:1, na vítězství Ukrajiny je připraven kurs 3,73:1. Utkání začíná ve 20:00, přímý přenos vysílá ČT4.

Reklama