Hlavní obsah

Střelecký galakoncert Slováka Hossy

NEW YORK

Slovenský útočník Ottawy Marián Hossa zahájil nový rok ve velkém stylu. V domácím utkání s Atlantou se čtyřikrát radoval z gólu a jako třešničku na dort přidal asistenci. Ottawa vyhrála vysoko 8:1. Dařilo se i pardubickému odchovanci Milanu Hejdukovi, který v souboji s Floridou opět bodoval, již po třinácté za sebou. Colorado ale prohrálo 1:4.

Foto: ČTK

Útočník Ottawy Marián Hossa střílí třetí ze svých čtyř branek v utkání proti Atlantě.

Článek

Senátor Hossa začal své představení již v páté minutě utkání a během sedmi minut a pěti vteřin stihl skórovat třikrát. Zaznamenal tak čtvrtý hattrick v kariéře a třetí v letošní sezóně, ale to mu nestačilo. Necelých sedm minut po nástupu do druhého dějství přidal čtvrtý zářez. "Do utkání jsme šli s vědomím, že musíme hodně střílet. Ale že nám tam spadne téměř vše, na to nikdo nepomyslel," smál se ottawský obránce Wade Redden, který si v utkání polepšil o tři kanadské body za asistence. "Je skvělé být na ledě s Hossou, střílí krásné branky a vám jen přibývají asistence," přidal.

Hossa je predátor

Teprve za stavu 0:4 se trefili i hosté, Brad Tapper snížil, ale vzápětí poslal Thrasherům důraznou odpověď znovu Hossa a definitivně umlčel jakékoliv naděje na zvrat. Slovenský forvard tak hodně povyskočil v pořadí nejlepších střelců ligy, momentálně je s 25 góly druhý za Markusem Näslundem z Vancouveru (27 branek). "Bylo to jako návrat do starých časů, kdy jsem ještě hrával za juniory. Tehdy jsem ale dával i devět branek za zápas. Prakticky vše, čeho jsem se dotkl, prošlo do sítě. Byl to snadný večer," prohlásil Hossa. Další gól nabídl Slovák Shaunu Van Allenovi, který si souhru s Hossou pochvaloval. "Je to jedna z největších hvězd ligy. Je jako predátor, dejte mu kousek prostoru a budete okamžitě litovat," řekl Van Allen. Za Ottawu skórovali také Todd White a Čech Radek Bonk, Senators tak zaznamenali 24. výhru, což je nejlepší číslo z celé soutěže.

V brance Atlanty začal Byron Dafoe, ale po čtvrtém inkasovaném gólu přepustil na začátku 13. minuty své místo Milanu Hniličkovi. O minutu později střídala brankáře Ottawa - Martin Prusek musel odstoupit kvůli poraněnému tříslu. Předtím zastavil pět střel, které na něj šly a navázal na pomalu se zabíhající tradici: v brance Ottawy ještě nepoznal hořkost porážky.

Hejdukova série pokračuje

Ve své úspěšné sérii pokračoval také Milan Hejduk - bodoval už potřinácté za sebou a natáhl svou unikátní zámořskou šňůru. V utkání Colorada s Floridou asistoval na Forsbegrův gól. Šlo ale o jediný úspěch Avalanche, zápas skončil vítězstvím hostující Floridy 4:1. Do sestavy Colorada se po třítýdenní pauze, způsobené zraněním kotníku, vrátil útočník Joe Sakic, ale vyšel naprázdno, když jej dvakrát v dobré příležitosti vychytal finský gólman Floridy Jani Hurme. V brance Colorada stál David Aebischer, neboť brankářská jednička Avalanche, Patrick Roy, léčí chřipku. Aebischer zaznamenal jen 13 zákroků. Dva góly za Pantery vstřelil Viktor Kozlov, jednu asistenci si připsal Jaroslav Bednář.

Jarome Iginla vstřelil dva góly a Chris Drury si připsal tři asistence za Calgary, které porazilo doma Tampu Bay 4:1 a zůstává od nástupu nového kouče Darryla Suttera neporaženo. Plamenům se dařilo v přesilovkách, využily tři z pěti. Roman Turek chytil 25 střel Lightning a inkasoval pouze z hole elitního střelce Martina St.Louise, kterému na gól nahrál Pavel Kubina.

Čechmánkův pohodový večer

Přesilovky šly také Dallasu, který využil dvě ze tří a vyhrál v San Jose 3:1. Ještě o gól víc dala Philadelphia v Los Angeles a vyhrála 4:1. Jeden z jejích gólů dal Pavel Brendl a v brance nastoupil Roman Čechmánek, který čelil pouze 19 střelám Kings.

Jan Bulis asistoval na oba góly Montrealu při porážce 2:3 v kanadském derby na ledě Vancouveru. Asistenci si připsal i Petr Čajánek v dresu St. Louis, Blues však podlehli doma Chicagu 1:4.

Reklama