Hlavní obsah

Fotbalové lenošení skončilo

PRAHA

Druhý poločas fotbalové ligy odstartuje 16. února, již ve čtvrtek však sedm klubů zahájilo neoblíbenou zimní přípravu. Další kluby se k nim připojí již dnes, některé zahajují až o víkendu, Teplice začínají v pondělí. Fotbalisté budou nyní nabírat kondici a odehrají několik přípravných zápasů na nepříjemných zmrzlých površích či umělých kobercích.

Foto: ČTK/Michal Doležal

Fotbalisté Sparty Praha (zleva) Josef Obajdin, Jiří Jarošík a Karel Poborský na prvním tréninku.

Článek

Mezi sedmi kluby, které zahájily přípravu, nechyběla ani Sparta, která spolu s Brnem trénovala už mezi svátky. Trenér Kotrba přivítal Labanta, kromě Mareše, který by měl dnes podepsat smlouvu s Petrohradem, nechyběl nikdo. Jarošík zatím trénuje, vedení Sparty zvažuje tři nabídky ze zahraničí - od Spartaku Moskva, Leedsu a Leverkusenu. "Zůstává Obajdin, o kterého měl zájem řecký klub OFI Kréta. Z pohledu klubů je dořešen přestup Mareše. Na dalších možných odchodech a příchodech pracujeme," řekl generální ředitel Sparty Miroslav Pelta.

Bez výrazných změn zahájili zimní přípravu fotbalisté Baníku Ostrava. Z kádru nikdo neodešel. "Doplnit tým bychom chtěli až tehdy, kdy by jej některý z hráčů opustil," prohlásil trenér Baníku Erich Cviertna. Do přípravy se zapojilo 22 fotbalistů kromě Lukeše, který rehabilituje po operaci ramene, a Kiši, jenž se zotavuje ze zranění zánártních kůstek. Při úvodním vážení fotbalisté uspěli, jen brankáře Laštůvku čekala pokuta za překročení limitu o 1,5 kg. Do 12. ledna mužstvo zapracuje na obnovení kondice, poté odehraje tři zápasy a 20. ledna vyrazí na 16 dnů do kyperského Paralimni. Sportovní ředitel Baníku Pavel Hadamczik odmítl spekulace ohledně zájmu Liberce o útočníka Svěrkoše: "Nač bychom teď prodávali hráče, v němž vidíme možného následovníka Milana Baroše."

Brno angažovalo třetího gólmana

Angažování slovenského brankáře Belice je jedinou změnou v kádru prvoligových fotbalistů Brna. Trenér Karel Večeřa doufá, že v kádru zůstane minimálně do léta útočník Libor Došek, o něhož projevují zájem přední české kluby. Čtyřiadvacetiletý Belic z Trnavy podepsal smlouvu na tři roky. "Má předpoklady vybojovat si post jedničky," je přesvědčen manažer klubu Karel Kroupa. Na místo mezi tyčemi bude tlačenice, neboť legendární Přibyl, který na podzim často vysedával na lavičce, se s touto rolí nehodlá smiřovat, stejně jako Brezovan. Vrcholem zimní přípravy fotbalistů 1. FC Brno bude od 23. ledna desetidenní herní soustředění v kyperské Larnace.

Teprve sedmnáctiletého Brazilce Thiaga čekají v závěru týdne ve Starém Městě, defenzívní fotbalista absolvuje se Synotem měsíční zkoušku. "Po ní rozhodneme, zda ho angažujeme. Totéž platí pro obránce Máčalu, jenž přišel na testy z druholigových Kunovic," uvedl manažer slováckého klubu Ladislav Minář.

Synot s určitostí posílí dvacetiletý stoper Horváth z druholigového Devína, který je členem širšího kádru slovenské jednadvacítky. Souhlas k odchodu dostali obránce Veselý a záložník Krupník. Tým odcestuje už v pondělí k týdennímu soustředění do Luhačovic, na přelomu ledna a února stráví deset dní na Kypru.

Siegl odchází z Olomouce

Mezi šestadvaceti hráči, kteří se včera sešli na tréninku Zlína, byl i útočník Drulák, jenž se vrací z Mostu. Po dlouhodobém zranění zahájil s úlevami přípravu i Nehoda. "Ještě jednoho kvalitního ofenzívního hráče chceme v lednu získat. V útočné činnosti jsme totiž pociťovali na podzim největší slabinu," uvedl zlínský trenér Vlastislav Mareček. Mužstvo stráví příští týden na soustředění v Blšanech, kde se utká s Plzní, Chomutovem a Blšany. Závěrečné herní soustředění absolvuje na přelomu ledna a února ve slovenských Zlatých Moravcích.

Nový olomoucký kouč Petr Uličný přivítal při včerejším zahájení přípravy na jarní část ligy celkem 23 hráčů. "V kádru už není zkušený záložník P.Siegl. Manažer mu hledá nové angažmá," řekl ředitel klubu Jiří Kubíček. Trénovaly už všechny čtyři posily: Randa, Tuma (oba Příbram), Zavadil (Sparta) a Prekop (Hranice). Chyběli nigerijští bratři Ekwuemeové, Litevec Petrenko, Slovák Kmecík, Vyskočil a Krajčovič. "Tito hráči zahájí přípravu s béčkem," vysvětlil Kubíček. Hanáci odcestují 6. ledna na kondiční soustředění do Hradce nad Moravicí, od 26. ledna budou 10 dnů pilovat herní stránku na Kypru, kam odjede celkem 36 hráčů prvoligového týmu i druholigové rezervy.

Čontofalský a Hartig mají nabídky z Ruska

Bohemians zahájili dvoufázovou přípravu už bez bývalého kapitána Petrouše, který odešel na hostování do Plzně. Z klíčových hráčů je zájem především o brankáře Čontofalského a útočníka Hartiga. "Jedná se o ruské kluby, jednou z variant je i Zenit Petrohrad, kde působí trenér Petržela," prozradil ředitel klubu Jan Kavalírek. "Podle mě to tak žhavé není, dál s nimi počítám," uvedl kouč Dušan Uhrin ml. Včera měl k dispozici 25 hráčů včetně posil Zoubka, Lesáka (oba Hradec Kr.), Bednáře (Pardubice), Polodny (Milín), Koláře (Admira) a Rajnocha (SpartaB). Klub ještě usilovně shání jednoho obránce, v hledáčku je i útočník Medveď z Petržalky, naopak Bohemians opustili Rygel i Opic (oba Neratovice).

Přípravu zahájil předposlední Hradec Králové s novým trenérem Leošem Kalvodou. Ten naposledy vedl Žilinu, s níž získal slovenský titul. Teď ho čeká boj o záchranu. "Mužstvo mělo největší problém se střílením gólů, proto hledáme hráče, který se chopí role střelce," připustil nový trenér Východočechů.

V kádru má 26 hráčů, včetně pěti nových tváří. Na zkoušku přišli Slováci Šuhaj (Rimavská Sobota), Libič (B. Bystrica) a Ješic (Nitra), dále pak Kousal z Plzně a Králík z Neratovic. V kádru chyběli Lesák se Zoubkem, kteří odešli do Bohemians. "Doufám, že nikdo další neodejde. Bylo by to citelné oslabení," zakončil Kalvoda.

Teplice zahájí až v pondělí

V Liberci a Blšanech původní termín zahájení přípravy posunuli. Liberečtí dostali po náročném pohárovém programu pár dnů volna navíc a sejdou se až v neděli, "chmelaři" zase poprvé vyběhnou dnes. Také další kluby zahájí přípravu v pátek, některé o víkendu a Teplice jako poslední v pondělí.

Reklama